Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6111983 www.bgdnes.bg

Изнудваният от депутат Светослав Илчовски: Няма да гледам цирк в съда!

"Няма да ходя по дела, за да гледам отново циркове." Така изнудваният земеделски производител Светослав Илчовски коментира връщането на делото срещу бившия депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов и съпроцесника му - ексобщинския съветник Методи Петков. Софийският апелативен съд (САС) наскоро отмени оправдателната им присъда и прати обратно случая за ново разглеждане в Софийския градски съд (СГС) заради допуснати нарушения.
Така близо пет години след ареста на тогавашния депутат Димитър Аврамов делото отново е на изходна позиция. Той бе задължан на 17 юли 2012 г. и обвинен, че поискал на два пъти общо 100 000 лева и 3000 дка земя от Светослав Илчовски в Монтанско. Срещу подкупа обещал да упражни влияние върху длъжностно лице от Областна дирекция "Земеделие" във връзка със земи, за които се отпускат субсидии.
Аврамов обяснил на Илчовски, че земеделският шеф е негов човек и може да реши проблема на бизнесмена срещу 50 000-60 000 лева и предоставяне на "някаква" земя. Илчовски дал веднъж 50 000 лева, но последвала среща с посредника Методи Петков. На нея Илчовски разбира, че трябва да даде още 50 бона и "малко земя". Първоначално Петков е само свидетел, впоследствие е обвинен в помагачество.
"Едва ли има друго дело, подплатено с толкова много доказателства. Заловен е с белязаните пари, за които ме изнудваше. Има негови пръстови отпечатъци по банкнотите. Има множество уличаващи го разговори, записани със специални разузнавателни средства (СРС), свидетелски показания и накрая - невинен", възмущава се най-големият производител на зърно в страната Светослав Илчовски. Той е категоричен, че това се случва заради корупция и не само в правосъдната система, а във всички сфери на живота ни.
"Италианската мафия от сто години е нищо пред мафията ГЕРБ, но това ще се разбере след време. Дълги години ще излизат данни за безобразията, които тази политици са правили в държавата", отсича Илчовски. Допълва, че все още не са му върнати парите, които е дал на ченгетата за задържането на Аврамов.
"Казаха ми: "МВР няма пари, ако искаш да го хванем, дай твои, да ги бележим." Дадох, за да им помогна да си свършат работата", обяснява Илчовски. Неговите 50 хил. лева са задържани като веществено доказателство още при ареста на Аврамов и до момента са приложени като такова в делото.
"Може правнуците ми да получат парите някога, като гледам с какви темпове се влачи делото", казва Илчовски.
Още докато случаят за изнудването се точи между инстанциите, съпроцесникът на Аврамов - Методи Петков, се забърква в ново престъпление. Набил рибари и ги накарал да ядат уловената сурова риба. Заради това той изкара доста време в ареста, а тези дни прокуратурата внесе обвинителен акт в съда.
Тримата рибари са пребити с бухалки край яз. "Шаварна 2" край село Каменец от 30-ината цигани, предвождани от Методи Петков. Въдичарите се опитали да обяснят, че не са ловили в частния язовир, а в близкото блато. Никакъв резултат. Петков заплашил рибарите, че ще бъдат изнасилени, но се смилил и накарал рибарите да изядат сурова уловената риба.


Рекет от 200 бона

"Изнудването и рекетът не са спрели след ареста на Аврамов, напротив, всичко си тече с пълна сила", твърди Илчовски. Обяснава, че му били искани 200 хил. лв., за да бъде пусната в действие поливна система. Вложил в техниката 4,5 млн. лв., но вече няколко години тя ръждясва на полето. Изградил я, без да ползва и цент по европрограми, допълва Илчовски.
"Лично шефът на "Напоителни системи" дойде да ме рекетира и не съм аз единственият изнудван, хиляди производителити са подложени на натиск. Подадох сигнал в ДАНС. И какъв беше резултатът? Никакъв. Тихомълком смениха въпросния шеф", допълва бизнесменът

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама