Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6123307 www.bgdnes.bg

Връщат отнетите деца на Даниела от Сливен

Самотната майка Даниела Колева от Сливен най-накрая ще може да прибере трите си дечица, които й бяха отнети и настанени в приемни семейства заради лошите условия, в които тя ги гледала, научи "България Днес".

Кметът на Сливен е поел ангажимент да отремонтира необезопасената тераса на общинското жилище, което бе предоставено на Даниела. Именно след опасения, че балконът е опасен за здравето и сигурността, от агенция "Закрила на детето" бяха отказали на съкрушената майка да й върнат наследниците.
Така, макар вече с жилище и работа, Даниела отново се озовава в капан.
Това провокира адвокат Петър Николов от Варна, който се е ангажирал безвъзмездно с драматичния случай, да изпрати писмо го градоначалника.
"Учтиво и в тона на професионалните взаимоотношения обясних на г-н Стефан Радев, че клетата жена попада в парадокс след парадокс, който отдалечава все повече рожбите й от нея. Кметът ми обеща, че ще направи всичко възможно и скоро двете момченца и момиченце на Даниела ще са при нея", коментира адв. Николов. От думите му става ясно, че преди месец местният парламент предоставя жилище на майката, което е едно от задължителните условия, за да може тя да получи отново децата си. Социалните отиват в дома й, но й казват, че докато не обезопаси и ремонтира сама терасите, няма да ги види.
"Абсурдно е, дават й жилище, за да си гледа челядта, но то не става за това и искат от нея да го ремонтира сама. За щастие кметът веднага откликна и преди дни й е обещал, че общината ще поеме ремонта", допълва Николов. Даниела има и работа в старческия дом, което покрива и второто задължително условие.


Николов е категоричен, че ще направи всичко възможно майката да си върне децата. Той споделя, че отнемането им е станало при условията на груби нарушения и въобще не е трябвало малките да бъдат отделяни от Даниела. Случаят бил поет от Агенция "Закрила на детето" в София, откъдето са пратили две писма със задължителни предписания до социалните в Сливен. Започната е и процедура по реинтеграция. Юристът е изпратил и официално запитване до социалните, за да разбере изготвен ли е вече план за връщането, в какъв срок ще се осъществи то и какви са предстоящите процедури.
"В нейния случай никога и при никакъв повод не е говорено за осиновяване. Когато една майка поддържа контакт с децата си, бедността и временните й затруднения не са мотив за това тя да бъде лишена от родителски права или децата да бъдат вписани в регистрите по осиновяване", заявява Снежана Кръстева, началник отдел "Закрила на детето" в Сливен.
Драматичната история, която трогна цялата страна, продължава близо година, след като мъжът на Даниела умира и я оставя сама, без работа да се грижи за невръстните си деца.

Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама