Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6124571 www.bgdnes.bg

Планинският водач Евгений Динчев: Българката в Хималаите е загинала по вина на водача

"Пълен абсурд е да се твърди, че 127 човека, придвижващи се по опасен терен в Хималаите, са били част от една група. Категоричен съм, че те са били разделени в десетки групи, за всяка една от които е отговарял отделен професионален водач", заяви пред "България Днес" опитният планински водач Евгений Динчев.

Според експертното му мнение причината за трагичната смърт на българката се крие в неадекватното наблюдение на планинаря, който е отговарял за безопасността на поверените му туристи.
Снежна буря връхлита ентусиастите в неделя към 15 часа в прохода Села в Източните Хималаи. Мястото на инцидента е в индийския щат Аруначал Прадеш. Пътят назад е блокиран. Подаден е сигнал до армията. Военните се включват веднага в спасителната акция. За нещастие българката, която е един от петимата чуждестранни туристи, губи ориентация във виелицата и се отделя от групата си. Водачът я изтървава от поглед, като най-вероятно той се е движел напред. Жената се подхлъзва и пада в стръмна клисура, където намира смъртта си. Тялото й е открито и извадено около полунощ, след като са спасени всички останали хора.
"Снежната виелица е причина за нещастието, но основната грешка е на професионалните планинари, които са допуснали жената да се отдели и да се придвижва сама", коментира Динчев.
Той е превеждал неведнъж туристи в Хималаите, но по този превал не е преминавал. От думите му става ясно, че щом се е стигнало до моменталната намеса на армията, положението е било изтървано. На любителски клип се вижда как в действителност бурята се разразява за по-малко от минута и връхлита нищо неподозиращите любители на екстремното.
Трагедия от подобен тип е често срещана в Хималаите, коментират експерти. Хората винаги трябва да допускат подобна възможност и да знаят, че риск съществува. Т.нар. трекинг маршрути, какъвто представлява и този, на който българката намира смъртта си, са сравнително обезопасени и предвидени за непрофесионалисти. Динчев заявява, че е задължително освен екипировка човек да е в добра обща физическа форма и с опит в планината.
"Участникът трябва да издържа най-малко на 8-часов преход по пресечен терен, за да се впусне в подобно приключение", заключава водачът.
До приключване на редакционното време името на загиналата нашенка не бе обявено от външно министерство.

Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама