Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6126755 www.bgdnes.bg

Кметът на Трън отива на съд

До месец се очаква в съда да бъде внесен обвинителен акт срещу кмета на Трън Станислав Николов за инцидента, при който той блъсна с мощния си джип 6-годишния тогава Ивайло Стоянов. Нова автотехническа експертиза заковава управника за вината му при катастрофата, в която нанесе тежка и средна телесна повреда с опасност за живота на момченцето. Допълнителното изследване на факти и обстоятелства около случилото се пред училището на Ивайло на 13 ноември 2015 г. е направено от специалисти в София. Въпросната автотехническа експертиза бе поискана от обвинения за катастрофата градоначалник и неговите адвокати преди повече от месец. Резултатите от нея са готови и предявени на родителите на пострадалото дете и техните адвокати преди дни.
Всички документи и обвинението са готови и предстои да бъдат върнати на прокуратурата в Перник. След като бъдат получени, се очаква в рамките на един месец наблюдаващият случая да напише обвинителен акт и да го внесе в съда, който да насрочи дата за делото срещу кмета Станислав Николов. Самият кмет и неговите адвокати също са запознати с резултатите от последната автотехническа експертиза, която бе направена по тяхно искане и забави приключването на разследването по скандалния случай.
Обвинението на Станислав Николов е повдигнато преди пет месеца - на 6 октомври 2016 г., но не можа да влезе в съда заради допълнителните въпроси към експертите, на които управникът и защитата му държаха да получат отговор. Сега, след като те вече са налице, адвокатите на кмета са поискали още една експертиза - медико-техническа. Според запознати тя е абсолютно безсмислена, защото всички факти около инцидента с малкия Ивайло са изяснени, а целта на претенцията от страна на Станислав Николов е случаят да се протака във времето.
Досега за инцидента са направени три автотехнически експертизи и следствен експеримент. Първото скандално заключение на вещи лица от Трън оневинява напълно Станислав Николов. Според тях едва ли не малкият Ивайло сам се е блъснал в автомобила на кмета. Експертите правят анализа си, без да изследват мощния джип на кмета, който той е продал в чужбина веднага след инцидента. Скандалът достига до главния прокурор Сотир Цацаров, който разпорежда прекратеното срещу кмета на Трън досъдебно производство да бъде възобновено. Джипът е издирен и върнат у нас.
Разследващите правят нова автотехническа експертиза и следствен експеримент, в който участва и пострадалото дете. Заключенията от възстановката доказват вината на кмета за безумния пътен инцидент, при който той едва не отне живота на момченцето. На базата на експертизата и показанията на свидетели кметът на Трън е обвинен за пътнотранспортното произшествие и нанесените на Ивайло травми. Допълнителната, трета подред автотехническа експертиза, потвърждава резултатите от втората, с която са установени няколко нарушения на пътя, направени от Николов и довели до тежката катастрофа.
"Вярвам в справедливостта на българския съд. Справедливост имат там, където се бори човек, в противен случая няма как да я получи. Имам търпението да се боря и да я дочакам", категорична е Анита Гълъбова, майка на пострадалия Ивайло.

Шикалкави за оставката

Кметът на Трън Станислав Николов вече няколко месеца шикалкави и не подава оставка. Той официално обяви, че ако му бъде повдигнато обвинение, ще напусне кметския стол. Въпреки че това е факт от 6 октомври 2016 г., градоначалникът все още управлява Трън.
От позицията на поста си той може да влияе на свидетелите и това се потвърждава на практика. Основната очевидка на жестокия удар върху Ивайло е подложена на непрекъснат тормоз и спира да излиза от дома си.
Станислав Николов е с наложена мярка за неотклонение "подписка". Според изискванията й, описани в закона, той трябва два пъти на ден да се подписва в местната полиция - сутрин в 8 ч. и следобед в 17 ч.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама