Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6128895 www.bgdnes.bg

Шеф на „Роскосмос“ заклан в килия

Директорът на агенцията е обвинен за присвояване на 3,5 млн. долара, Кремъл в паника, че ще пропее пред съда

Нож в сърцето и прерязано гърло получи като награда за мълчанието си милионер в арест с опасни престъпници.
Мъртвото тяло на бившия топмениджър в свръхмогъщата руска корпорация "Роскосмос" Владимир Евдокимов е намерено в кенефа на килията му. 52-годишният ексшеф в космическата агенция е заклан и намушкан от съкилийник, който едва ли някога ще бъде разкрит. Баровецът е в изолатор заедно с 11 души, обвинени в търговия с наркотици, грабежи и кражби. Помещението е с вътрешна тоалетна и няма видеонаблюдение. Евдокимов се озовава там преди месец. Преди това от декември 2016 г., когато е задържан за мошеничество с държавни имоти и пари, е в изолатор с камери.
Изпълнителният директор по контрола на качеството във федералната служба, която пряко отговаря за Международната космическа станция, е обвинен за присвояване на 3,5 млн. долара. Греховете на Владимир са описани на десетки страници от прокуратурата. Най-много средства босът краде от сделки с имоти на компанията МиГ. Облажва се и от части за вертолети. Оригиналните резервни материали за хеликоптерите изчезват от склада и са заменени с ментета.


„В далаверата за милиони в зелено са намесени много хора на високи позиции в Кремъл. Всичките са в паника, че Евдокимов може да пропее, въпреки че повече от 3 месеца той запазва гробно мълчание по скандала“, коментират запознати със случая. „И най-силните се пропукват зад решетките, когато престоят става по-дълъг и не се вижда светлина в тунела за излизане оттам. Тепърва директорът на "Роскосмос" трябваше да застане на подсъдимата скамейка, но явно покровителите му не могат да допуснат това и решават проблема кардинално“, допълват медиите в Москва.
Неофициално смъртта на Евдокимов се разследва като поръчкова, твърди ИТАР-ТАСС. Фатална за милионера е порезната рана на врата. Умира от силна кръвозагуба. На гърдите има още две прободни рани. По тялото му има следи от борба с екзекутора. Всичките му съкилийници са разпитани. Никой не е видял и чул нищо.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама