Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6129067 www.bgdnes.bg

Психиатърът д-р Веселин Герев: Пролетната умора ни мъчи 3-4 дни

Продължи ли по-дълго, значи е депресия 

- Спорт и витамини не помагат

- Слънцето ни успокоява

- Смяната на часа е вредна

КОЙ Е ТОЙ

Д-р Веселин Герев е специалист по психиатрия, лекува състояния на тревога, безпокойство, напрежение, панически кризи, депресия и безсъние.
Завършил е медицина във ВМИ – Пловдив, през 1991 г. Защитава специалност по психиатрия пред 1997 г. Консултант е на ВМА 1999-2001 г. От 2002 г. е психиатър на свободна практика.
"България Днес" разговаря с него за пролетната умора, депресията и как смяната на часа се отразява върху психиката ни.

Иво АНГЕЛОВ

- Д-р Герев, изпратихме зимата и посрещнахме пролетта. Как човешката психика приема тези промени?
- Сериозни проблеми не се наблюдават в сравнение с останалата част на годината. През тази седмица обаче температурите се вдигат рязко, слънцегреенето се увеличава, а денононощната температурна амплитуда ще достигне 23-24 градуса (1 градус през нощта, 24-25 градуса през деня). Всички тези аномалии се очаква да засилят тревогата и напрежението при повечето хора.
- В този ред на мисли задава ли се пролетната умора?
- Именно през тази седмица ще започнем да усещаме симптомите на пролетната умора.
- Какви са симптомите?
- На моменти напрежение, на моменти отпадналост и ленивост. Човек трудно се справя с всекидневните задължения и повече му е заспало и задрямало. Най-общо казано - удря се ръчната спирачка. Това е така, защото слънцегреенето е повече през деня и покачва нивата на серотонин - веществото на спокойствието. През зимата няма достатъчно светлина и обикновено нивата на серотонин падат. Затова и сега е сезонът на депресиите. Тези нива се нормализират и фактически това е едно физиологично състояние, което е подготовка за лятното слънцегреене.
- Колко време е нормално да продължава пролетната умора?
- Когато хората се чувстват по-забавени и лежерни в рамките на 3-4 дни, не е проблем. За толкова време се преодолява това състояние. Ако продължи по-дълго, явно има проблем.
- Какъв?
- Човек може да е в депресия от зимата и нивата му на серотонин не могат да се адаптират към природния фактор слънце. Тогава следва и малко изкуствен тласък на серотонина, за да се излезе от това състояние.
- Какво да направим за да се почувстваме по-добре през този период?
- Всички дават съвети да се спортува, да се приемат витамини и какви ли не глупости. Това си е биохимичен феномен, който си минава съвсем нормално. Човек трябва да има търпение 3-4 дни и се настройва към летния цикъл на слънцегреене. Не можем да си облекчим състоянието, трябва да се премине през това. Каквото и да прави човек и както и да опитва да се справи с това, състоянието си е физиологично. Всичко останало е само в сферата на пожеланията. Повярвайте, дори да се наливате с енергийни напитки и да спортувате, няма нищо да се промени. Пролетната умора минава и заминава.
- Възможно ли е да се чувстваме отпаднали и през лятото? Или състоянието е характерно само за прехода от зимата към пролетта.
- През лятото състоянията на депресия почти отшумяват. Близо 23 години работя тази професия и не съм видял депресия през лятото. Това е, защото има достатъчно слънце. Има хора, които през летния сезон преживяват много силен стрес. Има и такива, които се презареждат със серотонин и тревожността им се покачва страшно много. Тревожност, а не депресия. Има хора, които пият лекарства за депресия, без да имат нужда от тях. Човек, който досега е правил терапия със серотонин и антидепресанти, трябва да знае, че сега е моментът да спира хапчетата. Оттук нататък терапията ще бъде от слънцето, което достатъчно добре поддържа нивата. От опит мога да споделя, че за да не изпада в депресия човек, е хубаво да се използва умерено слънчевата светлина, тъй като засега само тя е безплатна. Всичко останало струва пари.
- Колко слънце на ден ни е необходимо?
- Достатъчни са 15-20 минути през деня, както се казва - "да го види слънцето". Така на човек му действа като зарядно. Не е неободимо да се пльоска и да се пече до припадък. Достатъчно е дори да се гледа светлината навън от стаята. Тя задейства биохимичната реакция в ретината, която води до синтез на серотонин.
- Депресивните състояние могат ли да доведат до крайни постъпки - самоубийство например?
- Човек в депресия трудно се самоубива. Мит е, че по време на депресия си посяга на живота. Точно тогава не е склонен. Това е факт! Депресията се характеризира с три неща - лоши мисли, липса на сила и активност и потиснато настроение. Естествено, че като няма сила и активност, човек дори няма желание да се самоубие. В тревожно състояние, което значително се различава от депресията, човек може да си посегне на живота. Тогава стига до крайности. Стига се до импулсивни действия, които не се премислят и наблюдаваме крайности. В това състояние посяга на себе си или на някой от хората около него. Хубаво е да го обясним, защото се разпространяват неверни неща. Излишно е да се наплашваме чак толкова много. Търсят се сензации, които не почиват на научна основа.
- В събота (26 март) в 3 ч. през нощта местим стрелките на часовника с един час напред, за да преминем към лятното часово време. Как това ще се отрази на психиката ни?
- Вредна работа и много неща се струпват накуп. Но и към това ще се адаптираме. Доста хора ще ходят объркани с часовата смяна. Адаптирането към новото време на напълно здрав човек ще отнеме 3-4 дни. Получава се, че следващата седмица ще е изгубена. Ако в 12 ч. сме на работа, то при новото време трябва да сме в 11 ч. Но душата е свикнала в 11 ч. да не работи и реално ще започне да се работи към 13 ч. Така ще изгубим един час, в който ще се чудим какво се случва. Малко е трудна синхронизацията.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама