Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6129396 www.bgdnes.bg

Тикнаха Чоков в Софийския затвор

Ценко отново ще иска свободата

Дал заеми за 12 600 бона, чакал да му върнат двойно

В Софийския затвор е преместен вече скандалният кмет на Галиче Ценко Чоков. Там той ще чака да чуе присъдата му по обвиненията за участие в престъпна група, лихварство и побои. Делото срещу него, малкия му син Мартин и още шестима души започна във вторник в Специализирания наказателен съд. Още на първото заседание Чоков поиска отново да го пуснат на свобода. Решението по това искане ще стане ясно днес.
Ценко Чоков прекара над 8 месеца под стража, но не лежал в ареста, а в болнично легло. Сега обаче вече се намира в студената килия, а синът му Мартин е под домашен арест в Галиче.
От първото заседание стана ясно, че пострадалите са 21 души. Някои от тях са внесли граждански искове, като настояват за обезщетения от 50 лева до 50 хиляди лева.
Срещу Ценко Чоков е повдигнато обвинение за взимане на лихви от 20-30%. Той е дал около 12 600 лева назаем, а след това изнудвал длъжниците да му върнат общо 23 390 лева. Срещу Чоков-старши е повдигнато и обвинение за нанасяне на побой над Петко Давидов и Веселин Тушинов, на който подпалил и колата.
Далеч по-сериозни са обвиненията срещу малкия му си Мартин, който е бил непълнолетен, докато извършвал престъпленията. Той ще отговаря за отвличане и изтезания на Питър Радулов и закана за убийство, отправена към Венцислав Николов. Заедно с Мартин в отвличането на Питър участвали и други двама от групата - Иван Йорданов Тодораков и Димитър Каменов.


Лихвите от заемите събирал Мартин. Затова и прокуратурата дълго се чуди кой да обяви за тартор на бандата за изнудвания.
След като свалиха сведения за подсъдимите, заседанието приключи с поредния опит на Ценко да се върне в Галиче.
Докато чакаха началото на процеса, пострадалите и адвокатите на Чокови си разменяха язвителни подмятания. Стана ясно и че един от обвиняемите в процеса и брат на Касъм Касъмов - Сашо Димитров, е пропял срещу Чоков пред разследващите. "Може би за това стои встрани от групата, не разговаря с никой", отбелязаха хората от Галиче, дошли за делото. Те подчертаха, че срещу Мартни и Ценко Чокови има още 4 дела в различни градове от страната. Мартин е обвинен за побой в Кнежа и Враца, а срещу Ценко Чоков има процес за злоупотреба с чужди земи и за друго меле.


Дисциплинарка срещу
съдийка заради кмета

Дисциплинарка е започнала срещу съдия Данила Врачева, която пусна на свобода срещу агранция кмета на Галиче. Това съобщиха от ВСС. Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов е поискал дисциплинарно наказание за Врачева заради начина, по който е разпределено делото за мярката за неотклонение на Чоков. Според Панов проверката на делото в Апелативния специализиран съд е установила, че има нарушения при определянето на съдебния състав, наложил парична гаранция на Чоков. Дни след пускането му на свобода Ценко Чоков беше върнат в ареста от спецсъда.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама