Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6134497 www.bgdnes.bg

Германец би рекорда на Тодор Живков за еленови рога

Трофей от елен лопатар с оценка от 208,22 т. по системата на CIC и тегло 4,750 кг е нов национален рекорд за трофеи от този вид дивеч. Оценителната комисия, в която влизат проф. Нино Нинов и доц. д-р Христо Михайлов от Лесотехническия университе е дала висока оценка на уникалния трофей – съобщават на сайта си от Североизточното държавно предприятие.

Еленът е отстрелян на 16 октомври 2016 година от германския ловец Вернер Аустерман на организиран ловен туризъм на територията на държавното ловно стопанство „Тервел“, Добричка област. До момента, в продължение на 33 години, на първо място в националната класация за трофеи от елен лопатар беше трофей, отстрелян от Тодор Живков през 1984 година в стопанство „Воден“. Той беше с оценка от 207,59 точки по системата на CIC и тегло 3,990 килограма. В челната десетка, на шесто и седмо място, са два трофея от елен лопатар, отстреляни в Североизточна България през 1972 и 1981 г. Националният и световен рекорд за трофей от благороден елен също е от тази част на страната.

Трофеят ще бъде показан на изложението „Природа, лов и риболов“ в Пловдив, което ще се проведе в края на този месец, след което ще бъде изпратен на собственика му. Вече е направено негово пълно копие, като то ще бъде поставено в държавното ловно стопанство „Тервел“.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама