Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6135131 www.bgdnes.bg

662 лв. заплата за полицай със средно образование, 2136 лв. за главния секретар на МВР

Фризьори и плажни спасители също в щата на вътрешното министерство

662 лв. е най-ниската основна полицейска заплата, която плаща МВР. Това стана ясно от проект на наредба на вътрешния министър Пламен Узунов, пусната за обществено обсъждане.

Заплатите на полицаите за първи път се публикуват открито, след като в края на миналата година бе променен Законът за МВР.

Реклама

662 лв. е основната заплата и за шофьори на патрулки и пожарни, както и за обикновените полицаи, пожарникари и спасители.

Върху основните

заплати се

изплащат

добавки

за прослужено време, за извънреден труд, за нощен труд, за работа при специфични условия и пр.

673 лв. е основната заплата на старшите полицаи и пожарникари, а 682 лв. - на командирите, които са завършили само средно образование, става ясно от приложенията към проектонаредбата.

732 лв. вече е основната заплата на стажант в областна дирекция на МВР, ако има завършено висше образование. За останалите полицаи с висше заплатите започват от 915 лв., а шеф на районно е с основно възнаграждение от 1352 лв.

С 200 лв. отгоре взема шеф на областна дирекция. Най-високата основна заплата за полицай в МВР е определена за главния секретар - 2136 лв.

Повече от главния секретар във вътрешното министерство получават единствено хората от политическия кабинет на министъра.

Реклама

За зам.-министър е определено основно заплащане от 2571 лв., а за шеф на политическия кабинет на министъра - 2476 лв. Това обаче са максималните нива на заплатите, тъй като членовете на политическото ръководство на МВР работят по трудов договор, а не по закона за МВР като полицаите.

1762 лв. пък е

основната

заплата за

съветниците на

министъра,

докато тази на шефа на МВР болница не може да надмине 1548 лв.

В щатното разписание на вътрешното министерство има и странни длъжности като фризьор, бръснар, спасител на плажа, камериерка и перачка, става ясно от приложенията към наредбата за определяне на основните заплати.

Тези хора работят на трудов договор към МВР и

получават

най-ниските

заплати в

системата

Според проекта техните основни заплати са между 460 и 470 лв. на месец.

Между 471 и 501 лв. пък е определено основното възнаграждение на хора като огняри, сладкари, шивачи, строители и шофьори на камиони и автобуси. В графата на специализираните работници в МВР са включени още транжори, хора, занимаващи се с ретуш на снимки, дърводелци, дори сарачи (занаятчии, които изработват и поддържат седла, оглавници и хамути за ездитни и впрегатни животни). В щатното разписание са включени още продавач на книги и продавач в бюфет.

Реклама
Реклама
Реклама