Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6135148 www.bgdnes.bg

Румен Радев на първа линия до папата в Рим (снимки)

Лидерите на ЕС се срещат с папа Франциск в Рим

Папа Франциск, обезпокоен от разединението в Европа, посрещна в петък европейските лидери в навечерието на тържествата за 60-годишнината от подписването на Римския договор, предаде АФП. На аудиенцията присъства и президентът Румен Радев, който представлява България на срещата в Рим. Той седеше най-близо до папата.

Според медиите папата трябваше да сподели с лидерите от ЕС най-вече своите безпокойства от възхода на популистките антиимигрантски партии. Очакваше се той да разкритикува Европа,че е станала “твърде безразлична” към страданията на хората, прогонени от военни конфликти.

Реклама

Лидерите ще се срещнат в събота в същата зала, където през 1957 г. е подписан Римският договор. Въпреки че те ще призоват за единство след Брекзит, в навечерието на срещата френският премиер Бернар Казньов обяви отново, че Франция е за идеята Европа да се развива на няколко скорости.

Премиерката на Полша Беата Шидло пък заяви, че заключителната декларация на срещата не е амбициозна, но е приемлива за всички държави.

Италия закрива въздушното пространство над центъра на Рим по време на срещата, съобщи Ройтерс.

Забраната обхваща всички летателни апарати, включително безпилотните, и важи до 23,00 ч местно време в събота. Римските летища обаче ще работят.

След атентата в Лондон са засилени мерките за сигурност. В центъра на Рим са монтирани допълнително 100 видеокамери за наблюдение. Забранено е носенето на каски, шапки и качулки, за да се виждат лицата на хората. 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама