Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6135158 www.bgdnes.bg

Затвор до 3 г. грози голямата сестра на Русия ангел - държала децата си голи и гладни

- Разследването срещу майката на изоставената в Гърция Мария бе прекратено у нас

- Десетото дете на циганското семейство обаче още е в южната ни съседка

Районната прокуратура в Казанлък предаде на съд 23-годишната Катя Атанасова за това, че не си гледала децата. Ако я признаят за виновна, може да отнесе до 3 години затвор.

Реклама

На 22 септември м.г. Катя оставила в порутена барака сами, гладни и голи 4-годишния Янко и Виолета, на 1 г. Правела го не за първи път. Това създава опасност за живота им и тяхното физическо развитие, съобщиха преди ден от апелативната прокуратура в Пловдив.

Младата жена е най-голямата сестра на продадената в Гърция Мария, станала известна като Русия ангел. Нейната история нашумя през октомври 2013 г.

Тогава гръцките медии гръмнаха, че

цигани се

опитали да

продадат русо

и светлооко

момиченце

на име Мария. Детето се оказа с български родители, а ДНК експертиза доказа, че това са циганите Сашка и Атанас Русеви от Николаево. Те също признаха, че момиченцето е родено през 2009 г. в Гърция, докато били там на гурбет да берат портокали. Това се оказа тяхното десето поред дете, като обвиняемата сега Катя е най-голяма от всички.

Заради външния си вид малката Мария бе наречена от журналистите Русия ангел. Тя далеч не прилича на мургавите си родители, но се оказа, че в рода на майката имало и други “бели хора”.

Някои от братята и сестрите на Мария в България също са руси със сини очи. Тогава медици обясниха, че подобни аномалии не са изключение сред ромите от Югоизточна България, ако някъде в рода преди това поколение има кръвосмешение. Това обаче било по-скоро болестно състояние и

такива хора

Реклама

най-често имали

проблеми с очите

Според гръцки журналисти тамошен бизнесмен искал да осинови Мария, когато случаят се разчу, но се отказал, защото била кривогледа.

През есента на 2013 г. майката Сашка разказваше, че нарекла бебето първо Станка, но нямало документи за това. Когато момиченцето станало на 7 месеца, тя подарила детето си на жена, която не познавала, но щяла да познае. Направила го, защото от бедност не можела да се грижи за него. Уговорката била, че може да си вземе детето обратно винаги когато поиска.

Върнала се в България, уж за да уреди документите на бебето, но повече не отишла в Гърция. Тук имала проблеми -

Катя, която в

отсъствието на

родителите си

гледала другите

деца,

тръгнала да се жени в град Гурково и вече нямало кой да се грижи за голямата челяд на фамилията Русеви.

Според други разкази обаче Станка била продадена на гърци, които я нарекли Мария. Майката Сашка, която вече е на 41 години, дори бе разследвана у нас за продаденото си момиченце, но нищо не беше доказано. От прокуратурата в Казанлък потвърдиха официално, че жената не се разследва повече в България от 20 ноември 2014 г. Следствието срещу нея е било прекратено, тъй като

нямало

доказателства,

че е дала

съгласието си

детето ѝ да бъде

продадено

в Гърция.

Когато се наложило Сашка да се върне спешно в България заради другите си деца, тя оставила 7-месечното момиченце на гръцката си работодателка. Разследващите установили, че тя не е знаела гръцки, била слабограмотна и на български език, а по-късно, вече от България, направила няколко неуспешни опита да се свърже с работодателката си, за да си върне оставеното дете. Според прокуратурата в случая няма престъпление, извършено на българска територия, а той се разследва от компетентните органи в Гърция.

Самата Мария остана да живее в Гърция, макар родителите ѝ да декларираха, че си я искат обратно. Но българските власти дадоха да се разбере, че дори да я бяха върнали в родината, тя щеше да бъде изпратена в SOS селище, тъй като българското ѝ семейство живее в мизерия в циганската махала на Николаево. Заради липса на добри условия част от непълнолетните деца на фамилията Русеви също

бяха настанени в

социални домове

Тогава майката Сашка даде дума да не ражда повече деца и удържа на обещанието си. Трогнат от съдбата им, журналистът Мартин Карбовски купи едноетажна къща на семейството в съседното на Николаево село Ветрен с надеждата да им помогне да излязат от мизерията на циганската махала, но фамилията не се приспособи към новото си място за живеене и се върна в махалата. Къщата бе продадена.

Сега проблеми с правосъдието си създаде дъщеря ѝ Катя. От съжителството си на семейни начала без брак с мъж в Гурково, с когото май вече са разделени, тя родила 3 деца - Янко, на 4 г., Елена, на 2 г., и Виолета, на 1 г. Те се водят по документи с неизвестен баща.

Според обвинението на въпросния 22 септември 2016 г. майката зарязала две от децата си в необитаема барака във Ветрен в съседство с подарената им от журналиста къща. Постройката, където се намирали малолетните Янко и Виолета, била обрасла в бурени, нямало електричество, вода и покъщнина, а стъклата на прозорците били счупени. Двете деца

лежали на пода

без дрехи,

мръсни, видимо

недохранени

4-годишното момче, което страда от церебрална парализа, не можело да се движи заради трайно увреждане на долните крайници и само пълзяло по пода. Заболяването му не било лекувано.

Според свидетелски показания децата системно били оставяни сами в изоставената постройка без грижа и надзор.

Майка им Катя тогава обяснила, че заедно с другото си дете - Елена, отишла до магазина.

Още на 22 септември 2016 г. поради съществуващ реален риск за живота и здравето на децата те били поставени под полицейска закрила и настанени в Дома за медико-социални грижи за деца “Мария Луиза” в с. Бузовград, община Казанлък. В момента там е само момченцето, което е значително по-добре и дори проходило след полаганите за него грижи. Момиченцата

Виолета и Елена

са дадени в

приемни

семейства

Майка им Катя не проявявала интерес към тях. Предстои делото срещу нея да бъде насрочено в районния съд в Казанлък.

Реклама
Реклама
Реклама