Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6135169 www.bgdnes.bg

Ще строят колайдер в България, лекува тумори

- Президент и премиер запознати с проекта за адронен център

- ЦЕРН ще участва, ще се изгражда 6 години

- Само два други такива има в Европа, но не са с най-новите технологии

Учени обсъждат в България да бъде построен център с адронен ускорител, който да се използва за медицински нужди и научни изследвания. Центърът ще е свързан с ново поколение от адронни ускорители, които са изключително ефективни при лечение на тумори.

Това каза министърът на образованието проф. Николай Денков на заседанието на Европейския комитет за бъдещи ускорители.

Реклама

Става въпрос за мащабен проект, който изисква разработване на нови технологии в ЦЕРН (Европейската организация за ядрени изследвания), както и организационна и финансова подкрепа от страна на държавата и на частни инвеститои, уточни министърът. Оценяването му е на около 230 млн. евро. Предвиждат се 2 години предварителна работа, 6 години са необходими за построяването на центъра, а на десетата се очаква да има възвръщаемост. Миналата година е

подготвен бизнес

план, водени са

разговори с

банки

Ако България успее да извърши необходимата подготвителна работа, от ЦЕРН ще бъдем изключително щастливи да допринесем с медицинска технология и оборудване за центъра, каза генералният директор на ЦЕРН Фабиола Джианоти.

Идеята за адронния център е била представена на президента Румен Радев и на премиера Огнян Герджиков.

Досега има два подобни центъра в Австрия и Италия, но този у нас се планира да бъде оборудван с ново поколение медицински ускорител.

Втората идея е в “София Тех парк” да се развие бизнес инкубатор с технологии, развити в ЦЕРН.

Почти половината от бюджета на Европейската организация за ядрени изследвания се инвестира в оборудване и услуги, предоставени от фирми от държавите - членки на ЦЕРН. България е сред най-активните участници в търговете, обявени от организацията. 314 наши предприятия са канени за включване в такива конкурси, 11 от тях са получили

Реклама

поръчки за около

19 млн.

швейцарски

франка

През 2017/2018 г. страната ни е на четвърто място по спечелени търгове след Швейцария, Унгария и Франция.

ЦЕРН ще направи мониторинг на българската физика на ядрото и на елементарните частици. Международна комисия от 22-ма учени е у нас, за да се запознае с постиженията на институтите и университетите, включително в какви проекти участват.

Оценката ще се изготви до месец. В момента се провеждат 8 експерименти и изследвания с участието на над 100 български учени и инженери. В България с ЦЕРН най-активно работят БАН, Софийският университет, Медицинският в София, Техническият, Химикотехнологичният и металургичен и Пловдивският университет, обясни проф. Николай Денков. (24часа)

Реклама
Реклама
Реклама