Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6138164 www.bgdnes.bg

Възможните и невъзможните коалиции

Коалицията ГЕРБ + ОП + реформатори изглежда вероятна, има вариант и за правителство на малцинството

Изборите минаха и въпросът вече е кои, как и за колко време ще управляват България.

Сценариите са поне шест, а математически възможните коалиции - 12, но с различна степен на вероятност.

Реклама

Актьорите са познати, борят се за повече реплики, а главните с убедително амплоа само разместват местата си. Има вариант и скоро да слязат от сцената – задължително с предсрочни парламентарни избори.

И така, в 44-ия български парламент ще седнат най-вероятно 6 политически формации. Сигурни са двете големи партии ГЕРБ и БСП, следвани от “Обединени патриоти”, ДПС и партия “Воля” на Веселин Марешки. Вътре изглежда е и РБ - Реформаторският блок в комбинация с “Глас народен”.

ДОСТ с нетърпение чакат гласовете от Турция, но според социолози трудно ще прескочат бариерата. Десните “Да България”, “Нова република” и коалицията между АБВ и “Движение 21” остават в миманса до следващото представление.

По изчисления на експерти при положение че в парламента влязат 6 партии ГЕРБ ще има 88 места, БСП - 79, ОП - 24, ДПС - 25, “Воля” - 13, РБ - 11.

По всичко личи, че партията на Бойко Борисов ще получи мандат за съставяне на ново правителство. Но с този брой депутати не могат да управляват самостоятелно. Затова първият сценарий е коалиционно правителство с премиер Бойко Борисов.

“Не за 26-и, мисля за 27 март, трудно ще се състави правителство”, каза самият лидер на ГЕРБ. И е категоричен, че ако ГЕРБ не събере мнозинство, но спечели изборите, единствените, с които би преговарял, са патриотите и реформаторите. В сметката не сложи “Воля”, защото “принципите им били различни”. Какви са възможните коалиции, ако и РБ е в парламента.

Реклама

ГЕРБ + ОП + РБ -

коалиция на приемственост, дяснопатриотична и реформаторска

Това е най-безпроблемният вариант, посочен и от самите ГЕРБ. Има традиция и опит в това партньорство.

Въпреки прекрасните отношения, в които се кълнат и двете партии обаче, преговорите няма да са лесни, след като ВМРО, НФСБ и “Атака” слагат на масата условие - за 300 лв. минимална пенсия. Дори да успеят да се споразумеят за приоритети и мандатът на ГЕРБ да се осъществи, проблемите пред двете формации могат да гръмнат още в първите дни на новия парламент.

Впрочем на финала на миналия парламент след оставката на кабинета “Борисов 2” ГЕРБ, ПФ и РБ не се споразумяха за съставяне на ново правителство тъкмо защото нямаше съгласие за искането на националистите за вдигане на пенсиите.

Позициите на евентуалните партньори не съвпадат и по мажоритарните промени. ГЕРБ обещават веднага след конституирането на парламента му да внесат промени в Изборния кодекс, с които да изпълнят желанието на 2,5 млн. българи, гласували на референдума на Слави Трифонов изборите в България да са мажоритарни в два тура. Засега това се подкрепя само от ГЕРБ, патриотите са категорично против. (БСП евентуално би се съгласила на смесена система 50% мажоритарни- 50% - от партийни листи. Преговорите по референдума няма да са лесни, като се прибави всекидненият натиск от шоуто на Слави, които инициираха допитването.)

ГЕРБ + Обединени

патриоти +

“Воля”

- дяснонационалистическа, популистка и слабо вероятна

Партията на Марешки няма ясен програмен профил и от тази гледна точка е лесна за привличане във всякаква коалиция. От друга страна, това което е плюс, е и минус - популизмът носи непредвидимост. Както и съставът на листите на “Воля” - служител - роднина - милиционер.

Като добавим и цитираните по-горе думи на Борисов за “Воля”, е ясно, че такава коалиция би била много трудна.

ГЕРБ +

Обединени

патриоти + ДПС

Математически възможна, но политически - много трудна коалиция. В нея има две оси на напрежение. ГЕРБ не вижда ДПС като партньор, а за националистите е немислимо да са в коалиция с ДПС по идеологически и пропагандни причини. Макар че писмото на Ахмед Доган и противопоставянето ДПС - ДОСТ в последната седмица прати движението в пробългарската ос.

Все пак малко вероятно е патриотите да влязат във властта с хората на Доган. При второто правителство на Борисов заради присъствието на партията на Корман Исмаилов в РБ патриотите даваха логистична помощ на правителството, но не влязоха в коалиция. Освен ако Волен Сидеров не реши отново да пробва златния си пръст.

Парламентарно мнозинството излиза като механичен сбор и при формули:

ГЕРБ + ДПС + РБ

ГЕРБ + ДПС + “Воля”

ГЕРБ + Воля + РБ,

но по-малките партньори тук са прекалено взривоопасни комбинации (например реформатори и популисти), за да станат реалност. Не че има нещо невъзможно в българската политика.

Съществува и сценарий Борисов да не търси коалиция,

а да оглави

правителство

на малцинството,

както го съветва Георги Марков. Аргументът на Марков е, че Рахой в Испания управлява 2 мандата с правителство на малцинството без особени трусове. Така управлява и Борисов от 2009 до 2013 г., но имаше 117 депутати. Сега са по-малко и при този сценарий властта ще е крехка и изборите ще чукат всеки ден на вратата.

Ако ГЕРБ не успее да състави коалиционно мнозинство, рулетката ще се завърти отново и стига до БСП.

Социалистическата партия ще положи усилия да направи правителство - без значение дали е първа, или втора сила. “Ще опитаме, защото това е необходимо за България”, настоя Корнелия Нинова. Така БСП пак ще пробва коалиция. И пак ще е поне тройна.

“Позитано” 20 спешно ще пусне проучване в партията с кой да управлява. Ако резултатите са същите като за президентските избори, най-желани са АБВ и Д 21 на Таня Дончева, но те са извън парламента. Остават единствените “желани” партньори – “Обединени патриоти”.

БСП + ОП +

“Воля” -

лявопатриотична

Патриотите вероятно няма много да се дърпат от близост със столетницата, особено ВМРО и “Атака”. Ще ги обедини любовта към Русия, желанието за възкресение на АЕЦ “Белене”, панславянската ос и т.н. Но пък лидерът на НФСБ Валери Симеонов не е фен на руските проекти. Затова тук има риск – БСП, или по-точно Русия да разцепи групата, но не се знае обаче колко от депутатите ще тръгнат след Симеонов, когато замирише на власт. Според други “жестокостта” на лидера на НФСБ се е сломила и можело да преглътне коалицията.

Третият партньор - Марешки, както казахме, е непредвидим. Без да е тестван в парламентарна среда, усещането е, че депутатите му ще приличат повече на партията на Бареков – гласове за продан, които могат да запълват и леви, и десни дупки. Марешки първо обясняваше, че по никакъв начин не би се коалирал с БСП, защото “в България най-зле сме били при управление на БСП и ДПС”. По-късно обаче откри, че Нинова “може да иска почтеност и професионализъм”, и открехна вратата за коалиция.

БСП + ДПС +

“Воля”

От всички формули, в които БСП влиза в коалиция с ДПС и с още един партньор, тази изглежда най-безпроблемна идеологически. Но проблемна е самата формула БСП - ДПС, защото на социалистите веднага ще бъде припомнен кабинетът “Орешарски” и целувката на Орлов мост.

БСП + ОП + ДПС

Само в краен случай БСП ще играе с ДПС. Не само защото едва 13% от социалистите искат близост с партията на Ахмед Доган. Просто Нинова не иска да повтаря грешките на Станишев и Миков.

Колкото до вариантите

БСП + ОП + РБ и

БСП + ДПС + РБ,

те съдържат взривоопасни съставки и едва ли са възможни.

ГЕРБ + БСП -

широка

коалиция

Плюсове - послание за голямо национално съгласие заради нестабилните Балкани, заплахата от бежански поток от Турция и българското председателство на ЕС.

Рецептата “широка коалиция” обикновено се дава в името на стабилността на държавата и привържениците сочат практиката в Германия.

Минуси - няколко и големи. Ще отблъсне твърди избиратели и на ГЕРБ, и на БСП.

Такъв кабинет е възможен само за определен мандат и ясна програма от няколко приоритета. Евентуално тук е и смяна на избирателната система с мажоритарна. Но ГЕРБ и БСП дали са готови да платят цената, която ще е тежка?

Ако се прави такава коалиция, увисва и въпросът кой ще е премиерът - страхливецът Бойко, по думите на Нинова, или г-жа Лъжа, по определението на Борисов.

Аргументите против този сценарий са - безпринципни коалиции не водят до добро. А принципните различия са огромни – в данъчната, във финансовата, в социалната политика, макар ГЕРБ за първи път да вади разчети за увеличени заплати и пенсии.

Според социолозите хипотезата за голяма коалиция е теоретически допустима, но само 9% от населението предпочита този вариант.

Ако случайно се направи такъв кабинет, той ще е с кратък живот - до края на европредседателството на България през 2018 г.

Ако първите две сили не успеят с кабинет, съществува вариант за

експертно

правителство

с мандата на трета политическа сила. Най-вероятно президентът Румен Радев не би посочил ДПС и “Воля” като мандатоносители и правото да редят правителство ще получат патриотите. Те ще опитат да направят правителство. То задължително ще е с гръмко заглавие – на спасението, съгласието, достойнството. Теоретично е възможно такъв кабинет да се създаде. БСП да даде гласове, Марешки – също, дори ГЕРБ сигурно биха дали някой и друг глас с гаранционен срок – за да се промени избирателният закон или за да не се излагаме пред чужденците с председателството.

Последният сценарий е нови избори - независимо дали след извъртане на парламентарната рулетка, или ако Борисов приеме съвета на кандидат-депутата от ГЕРБ Георги Марков партията веднага да напусне парламента, ако не се приемат мажоритарните избори. И заради близките резултати на двете големи партии и липсата на мнозинство да се отиде към следващи парламентарни избори. Абсолютно възможно е да има три неуспешни мандата и просто да се удължи животът на сегашното служебно правителство. В този случай екипът на Герджиков ще продължи да подготвя председателството, а партиите пак ще правят избори.

Реклама
Реклама
Реклама