Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6138907 www.bgdnes.bg

Ванга се яви на Рупите

Стотици се събраха за имения й ден на Благовещение 

Откриха ритуална зала в комплекса, мечтала за нея приживе

Доли ТАЧЕВА
Виктория СТОЯНОВА

Снимки: Антоанета ЙОТОВА

"Леля Ванга е тук! Усетих я! Когато отидох да се помоля на гроба й, почувствах, че е до мен, и сълзите ми бликнаха от очите. Често се явява и в съня ми, за да ме предпази от опасност. Вярвам, че не си е отишла."


Това разказва със сълзи на очи пред "България Днес" баба Гинка, най-близката приятелка на пророчицата. На един от най-светлите български празници - Благовещение, 85-годишната жена отново е в Рупите.

Реклама


В събота там бяха още стотици вярващи, които усетиха духа на феномена. Датата не е случайна - на 25 март Ванга е празнувала имения си ден. Празникът съвпада и с освещаването на новата ритуална зала в храмовия комплекс, за която пророчицата е копняла приживе. Освен сватби в новата сграда ще се извършват кръщенета и ще се използва за неделно училище.

Финансирането е изцяло с пари на починалата ясновидка.
"Тя мечтаеше да направи детски дом и градина в Петрич. Тогава управниците не се съгласиха по неизвестна причина. За това направи църква тук и много искаше освен за молитва хората да идват и да кръщават децата си. Това беше нейната мисия", припомни си баба Гинка, докато ръцете й трепереха от вълнение.


Две десетилетия след смъртта й заветът й е изпълнен с откриването на ритуалната зала. Думите й потвърди и акад. Светлин Русев, чиито рисунки по заръка на Ванга озаряват новата ритуална зала.


Хубавото време и мистичната сила, която преобладава на мястото, събраха хора от различни краища на страната. Безброй семейства бяха насядали в беседките наоколо, а деца тичаха да си намокрят краката в лековитите извори. Сред посетителите бе и Калоян, който е роден с церебрална парализа. Близките на младежа го изнасеоха на ръце от спрялата на паркинга кола и с помощта на инвалидна количка младежът отиде към гроба на Ванга, за да почерпи сили от него.


"Това място го зарежда! Всеки божи ден той се чувства все по-добре. За съжаление не може да говори, но очакваме това скоро да се случи. Надяваме се да дойде ден, когато и ще проходи. Благодарим на баба Ванга за всички благи неща, които е направила. Тя винаги е била в нашите сърца и за това сме тук", споделиха близки на момчето, прибутвайки инвалидния стол към храма, където запалиха свещ.


Вървейки към новата ритуална зала, екипът на вестника срещна изискана дама, облечена от горе до долу в червено. Оказа се, че тя е един от дарителите на фондация "Ванга". Ванка не е познавала пророчицата лично, но се е докоснала до нея на погребението й.
"Ванга е измежду нас непрекъснато. Дори ми се явява насън и ме съветва. Преди години лекари казаха на голямата ми дъщеря Димитрия, че има напреднал стадий на рак. Много ми беше тежко. Вечерта си легнах и леля Ванга ми се присъни.

Реклама

Каза ми "Утре ке я изпишат. Тя няма рак". Към днешна дата дъщеря ми е на 52 години и е здрава. За мен тази жена е втората Света Богородица, цялата ми фамилия я обожава", разказа Ванка за срещата си с пророчицата, докато чакаше да разгледа обновения комплекс.
На тържественото откриване присъстваха и представители на самата фондация. Сред тях бяха Димитър Вълчев, Иван Драмов, акад. Светлин Русев, проф. Емил Попов, Нешка Робева и др.


Скоро след освещаването факт стана и първото кръщене. 16-годишната Благосвета се посвети в ритуала, а родителите й гордо наблюдаваха отстрани. Семейството пътува от Сандански, защото много държали именно тук да кръстят дъщеря си.


"Имах предчувствие, че трябва да я кръстим тук. Искахме още миналата година, но се падна петък и ни казаха, че този ден не е подходящ. Така отложихме нещата за тази дата, която се падна в събота", сподели развълнувано Роса Шекова, майка на момичето. Малко след това разчупи питката за здраве и превърна деня в истински празник.

Светлин Русев: 

3 дни лежала над мъртвия си мъж 

3 дни Ванга лежала над трупа на мъжа си Димитър Гущеров. Това разказа пред "България Днес" художникът Светлин Русев.
По негови думи пророчицата приела много тежко смъртта му. Въпреки че знаела, че той ще умре, тя дълго време не успяла да се съвземе. Гущеров бил приет в болница с цироза на черния дроб. Седмица по-късно се споминал в къщата им, която сам построил за ясновидката. Цели 3 дни вдовицата лежала над трупа му.
"Това беше най-голямата й мъка. Заръча ми да нарисувам този сакрален момент за нея. За съжаление първата картина изчезна, но аз нарисувах втора", добави Русев. В момента творбата е изложена в къщичката на светицата, точно над леглото й, и всеки може да я види.

Огнян Герджиков: Баща ми е идвал при нея 

Служебният премиер Огнян Герджиков бе сред почетните гости, които посетиха Рупите, за да почетат именния ден на Ванга.


Министър-председателят с интерес се разходи из комплекса и запали свещичка за здраве в храма "Св. Петка Българска".
"За мен е много вълнуващо да вляза в къщата й. Рупите са свято място! Баща ми навремето е идвал при леля Ванга, но аз никога не съм имал това щастие", изрази съжалението си Герджиков.


Премиерът бе придружен от съпругата си Стела и двамата изпаднаха във възторг от смирението, в което е живяла пророчицата. След това той освети новата ритуална зала и призова да не забравяме благата дума, защото тя железни врати отваря.

Реклама
Реклама
Реклама