Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6138939 www.bgdnes.bg

Как се третират строителните отпадъци? advertorial icon

Дори и най-малкият ремонт у дома оставя след себе си доста отпадъци и боклук, с които трябва да се справим. Колкото по-големи са реконструкциите и промените, които правим, толкова по-голям е и обемът на получените строителни отпадъци. Третирането им е не по-малко важен етап от същинския ремонт и затова трябва да знаем как да го направим правилно. Как ще протече работата по събиране и извозване на отпадъците зависи както от техния обем, така и от вида им. Обикновено след ремонт остават прахоляк и останки от мазилка, но при по-мащабни дейности може да се наложи изхвърлянето на големи греди, бетонни отломки, стъкла и други подобни.

Най-важно е да бъдем съвестни и да спазваме законите и общинските наредби. Това означава в никакъв случай да не изхвърляме строителните отпадъци в контейнерите до блока или да ги струпваме около него. Необходимо е всичкият боклук да бъде извозен до специално сметище. Целта е да се избегне огромното замърсяване, което причиняват строителните отпадъци. Те не се разграждат и не бива да се смесват с битовия боклук. Освен това, не могат да бъдат натоварени на обикновените камиони за извозване на отпадъци, защото са способни да ги повредят. Рециклирането при този вид боклук също става по специален начин и се прави в съответните пунктове.

Във или около всеки средноголям български град е разположено специално депо, където да бъдат извозвани строителни отпадъци. Точното му местонахождение може да бъде намерено в интернет или след запитване към общината. Заплаща се и такса за приемане на отпадъците, която не е кой знае колко висока и със сигурност доста по-ниска от глобата, която ни грози, ако изхвърлим такъв вид боклук на неправилното място. Някои от пунктовете изискват отпадъците да бъдат събрани и превозени до тях разделно по определен начин. Със сигурност, ако бъде спазено това изискване, таксата ще бъде по-ниска.

В повечето случаи работата по събиране и извозване на строителните отпадъци е непосилна за обикновен човек, който не разполага със специална техника. Затова най-добре е да използваме услугите на специализирани в областта фирми. Много от тях предлагат контейнери под наем, които могат да се разположат в близост до обекта и лесно и бързо в тях да се изхвърлят боклуците. След това фирмата извозва контейнера с отпадъците със собствен транспорт.

Бихме могли да наемем фирма и за целия процес по почистване и извозване на строителните отпадъци. Това е най-добрият вариант, защото на нас не остава никаква работа, а бригада върши всичко вместо нас. Работниците от тези фирми използват специални чували и методи за събиране на боклука, така че да го направят възможно най-бързо и ефикасно. Отпадъците се извозват с тежки превозни средства до съответното депо. Доверявайки се на такава фирма, си спестяваме всички усилия и планиране за разделно събиране, избор на транспорт и така нататък. В цената понякога се включват дори и таксите за сметището.

Реклама
Реклама
Реклама