Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6139917 www.bgdnes.bg

В Иран се размина на косъм от бесилката Осъден за 129 кг хероин излиза от затвора

Дават му доживот в ислямската държава заради наркотик в камиона му

Ваня ТОДОРОВА

Предсрочно с 5 години и 8 месеца от затвора ще излезе Живко Русев от Гълъбово. Той ще бъде пуснат на 31 март. Тираджията е задържан в Иран със 129 кг хероин, скрит в тайника на камиона, който шофирал, през 2008 г.
Определението за предсрочното освобождаване е произнесено от състав на Старозагорския окръжен съд на 23 март след направено предложение от ръководството на затвора, където Русев изтърпяваше 15-годишна осъдителна присъда.
Сред мотивите за помилване е записано, че докато е бил зад решетките, Живко е имал добро поведение. Работил е като шофьор и портиер в един от цеховете. Избягвал е конфликтите, награждаван е бил много пъти, включително и с домашен отпуск, мотивират се шефовете на затвора в предложението си за помилване.
"Връзката със семейството му е здрава и получава безрезервна подкрепа и съдействие. Възможността за бъдеща ресоциализация е свързана с промяна на нагласите му, съхранените му социални контакти и изградените трудови навици...", подчертава директорът на затвора Иван Карушков.
Съдът в Стара Загора е постановил през следващите 3 години Русев да се среща периодично с пробационен служител.
55-годишният тогава Живко Русев изчезна през 2008 г., след като поел на курс с камиона към Близкия изток. Следите му се губиха четири месеца, докато накрая се разбра, че е задържан в Иран. Арестуван е на 20 септември 2008 г. на паркинг край град Тебриз в Иран. Това стана, след като при проверка в камиона му "Мерцедес Атрус", който е собственост на фирма от Костинброд, бяха открити 129 кг хероин.
Заради намереното огромно количество наркотик на 2 ноември 2009 г. той бе осъден на "доживотен затвор". Прокурорът по делото искаше смърт за българския шофьор. Произнесената присъда "доживотен затвор" бе приета като чудо, тъй като за дрога в Иран пращат директно на бесилката. Смърт грози всеки хванат дори със 100 грама хероин, независимо от националността му. През 2008 г., когато Русев е задържан, повече от 230 души са екзекутирани в Иран. Убийството, изнасилването, въоръженият грабеж, трафикът на наркотици и изневярата са престъпления, които в ислямската република се наказват със смърт.
Присъдата на българина бе протестирана и от главния прокурор на Иран, който настоява за най-тежкото наказание - смърт. На 17 септември 2011 г. присъдата "доживотен затвор" за Русев е потвърдена с решение на Втори състав на Революционния съд на област Табриз и влиза в сила.
През цялото време пред всички инстанции на съда Живко Русев твърдеше, че няма нищо общо с дрогата, открита в камиона му. Той неведнъж изтъкна, че тирът е оставен на паркинг часове наред, през които той е бил там.
По време на престоя си в техеранския затвор "Евин" Живко Русев претърпя две операции на бъбреците, имаше и други сериозни здравословни проблеми.
В резултат на активни дипломатически действия и не без участието на разузнаването шест години по-късно, през 2014 г., българинът беше докаран в родината си. Трансферът от Ислямска република Иран у нас на Живко Стефанов Русев бе извършен тихомълком в нощта 26 срещу 27 август.
В България шофьорът отново бе изправен пред съда и получи първоначално присъда от 5 години затвор при облекчен режим. Прокуратурата протестира и така наказанието на Русев стана 15 години затвор. Беше определено той да го изтърпява в Стара Загора, за да е по-близо до близките си в град Гълъбово. До края на седмицата бившият тираджия ще се прибере вкъщи.


Погват шеф на разузнаването

Именно заради оповестяването на работата на службите по случая с Живко Русев срещу бившия шеф на разузнаването Кирчо Киров започна ново дело миналата седмица. Той е обвинен, че е разгласил държавна тайна, като е разказал пред медиите за работата на разузнаването по случая с българина, който е можел да бъде осъден на смърт в Иран. Бившият шеф на разузнаването е пътувал в пълна секретност до Техеран заради преговори за живота на шофьора с тамошните управници.


Кирчо Киров обясни, че е говорил публично по темата и е споменал документ, който е декласифициран два месеца по-рано

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама