Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6143870 www.bgdnes.bg

Румънски агнета наводняват пазара за Великден

Нашите животновъди изнемогват

Спекуланти изкупуват евтино стоката и я предлагат като българска

Христо ГЕНАДИЕВ

Румънски агнета наводняват българския пазар с наближаването на Великден. Спекуланти изкупуват евтино стоката на север от Дунава и я предлагат като родно производство. При съседите живото тегло на агнетата в момента върви между 3,50 и 4 лв. за килограм, докато у нас цената е 6 лв. По този начин прекупвачите реализират сериозни печалби.
"Нямаме нищо против конкуренцията, но да се представят агнетата за български е недопустимо", гневи се Даниела Чакърова-Дънди. Тя е единствената овчарка у нас. Заради неадекватната политика на Министерството на земеделието (МЗ) и факта, че от години не се помага достатъчно на българското животновъдство, Дънди се замисля дали да не изколи стадата си и да хукне на гурбет. Дамата от чепеларското село Проглед отглежда над 500 овце и голямо стадо кози заедно със съпруга си. Даниела е и професионален ски инструктор, знае перфектно английски и години наред е работила в чужбина. Върнала се у нас от любов към българската природа и животните. Създава свое стадо още като мома. Започва с 25 овце и постепенно го умножава многократно.
Тази пролет има стотици агнета и ярета, но силно се съмнява, че ще успее да ги продаде заради нелоялната конкуренция.


"За нас това време е "ден година храни". Накрая хора, които не са стъпвали в обора, печелят, а ние, фермерите, пак ще се чудим как да свържем двата края", ядосва се Дънди.
Жената е принудена сама да пасе стадата си, тъй като не може да намери пастири. Заплатата на един чобанин без храната стига до 1000 лева. От димите й става ясно, че поредният удар тази зима дошъл от министерството на земеделието. Браншът е пред фалит заради неизплатени субсидии.
"Парите ни трябват сега. Хамбарите са празни след студените месеци. Преди седмица дойдоха парите за високопланински региони, а сумите по "Агроекология" ще изплащат в края на април, когато вече на никой не му трябват", обяснява Чакърова.
"Повечето фермери са потънали в заеми, за да осигурят храна на животните. Овчарите са започнали да разпродават цели стада по интернет. У нас цената за кило живо месо е 6 лв. и е под себестойността на вложеното. Румънските агнета са много евтини и подбиват пазара", разсъждава Дънди.
Според нея в съседката ни са уредили така пазара, че и потребител, и производител да са доволни. На тях им дават близо 4 лв. на произведен килограм агнешко субсидия, тоест покриват им себестойността.
По този начин всичко е на светло, животновъдите си карат в кланиците агнетата и получават документ колко месо са произвели, на базата на който държавата им плаща субсидията.
"Не вярвам да видя подобно нещо у нас", заключва песимистично Дънди.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама