Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6147178 www.bgdnes.bg

Издърпаха 15 кг шаран

Невероятна слука споходи майстори на шаранджийския риболов тези дни. Те успяха да издърпат огромен шаран с тегло близо 15 килограма от язовир "Ряховски ливади". През ранната пролет подобни екземпляри са рядкост, което прави трофея още по-ценен.

"България Днес" се свърза с един от късметлиите, който разкри повече подробности около страхотния улов. Иван Тодоров от старозагорското село Сърнево признава, че това не е най-големият шаран, който някога е улавял, но въпреки това е изпитал страхотна емоция.

Реклама

"Точното тегло на шарана е 14,3 кг. Не е най-големият ми трофей, но за сезона мисля, че е хубав екземпляр. Хвана се на протеиново топче Starbaits 20 мм. Случихме на кофти време - ветровито и облачно, но слуката беше с нас", разказва Иван. Майсторът издава, че въдиците, които е използвал, са Fox Horizon, 13 ft, 3,5 lb.

Водоемът, в който замятал, е известен със своите големи риби. Язовирът се намира под село Ряховците, югозападно от град Севлиево. Построен през 1985 година за напояване, но сега се използва предимно за спортен риболов. Разпростира се на 140 декара, а най-големите дълбочини са 8-9 метра.

Важно правило тук е благородното и хуманно отношение към рибите. Свободата на всеки трофей задължително се подарява. Използват се специализирани такъми и безопасни монтажи, които да не убиват шараните. Трофеите се измъкват чрез голям кеп със ситна мрежа и веднага се поставят в шаранджийски дюшек, който ги предпазва от нараняване. Там, където шаранът е убоден от куката, задължително се третира с пулверизатор с антисептик.

За Иван изваждането на толкова голяма риба е генерална репетиция за голямо състезание, което му предстои. На 26 април той и екипът му се включват в републиканския шампионат по улов на шаран в Румъния. Надпреварата ще се състои на язовир "Радута" в северната ни съседка, който е особено известен със своите гигантски шарани.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама