Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6150582 www.bgdnes.bg

Чеци нагъл, репчи се на съдии

Отсрочиха пледоариите по делото за Яна

Търси изчезнал запис от бара във фаталната нощ

Подсъдимият за жестокото убийство на Яна Кръстева - Николай Русинов, се появи с опънати нерви в съда. Вместо да чуе присъдата си в петък, той направи поредна патърдия в залата като се репчеше на съдиите и настояваше да му бъдат предадени неотносими към делото снимки и записи.
Поради протакането и сложността на делото се наложи пледоариите и четенето на присъдата да бъдат отложени на 18 април. Протакането на процеса продължава вече шеста година.


Яна Кръстева бе убита през юли 2011 година, след като е била бита и душена до смърт. За убийството е обвинен Чеци, който признава, че е правил секс с момичето във фаталната нощ. Той не се признава за виновен, а твърди, че е оставил Яна жива.
Чеци бе осъден на доживотен затвор от Софийския градски съд. Според доказателствата негов биологичен материал е бил открит по тялото на жертвата, а 5 от 7-те косъма по трупа са негови. Това доказа и експертиза, изготвена в Австрия.
На втора инстанция магистратите решиха, че Чеци не е убил Яна с особена жестокост. Затова и намалиха присъдата му на 19 години затвор. Наложи се върховните магистрати да върнат делото за преразглеждане, за да се докаже в адски мъка ли е убита Яна и доброволен ли е бил сексът, който е правила с Чеци.
Така делото започна отново миналата година. Бяха назначение трафологична експертиза, която да обясни как точно е удряна и събличана жертвата. Оказа се, че тя е нападната с гръб, като дрехите й са разпрани, а върху тях има петна от кръв от повторните удари по раните й. "Категорично не може да става дума за доброволен полов акт, защото момичето е било насилствено съблечено и бито със и без дрехи", обобщиха експертите.

Реклама


Последва видеовръзка с чуждия експерт от Австрия, който също обясни дали има възможност космите по тялото на жертвата да са на друг. Експертът отхвърли тази вероятност.
Вчера трябваше да започнат пледоариите по делото. От 9,30 сутринта до 13 часа Чеци направи поредица искания за нов преводач за видеовръзката и изиска снимков материал, който не му бил предоставен по надлежния ред. Магистратите се опитваха да разберат кому са нужни безкрайните претенции и искания на Чеци за назначаване на нови експертизи. Подсъдимият се оплака, че снимките от разследването - от аутопсията и местопрестъплението, не му били предадени лично, за да може той да ги обследва със собствените си очи в килията.

В крайна сметка съдиите се опитаха да му обяснят, че бърка юридическите понятия и въпросните снимки са в досъдебното производство. Това накара Чеци да излезе от нерви и да се развика на съдията: "Ако не знаеш къде се намира Съдебна медицина, аз ще ти кажа!". Съдът отхвърли исканията на Русинов.
"Поведението му е повече от нагло! Невероятно нахалство! Опитва се да ни изкара всички от равновесие, вместо да каже истината", оплакаха се след заседанието близките на удушената Яна Кръстева. Майка й Росица и баща й Явор са частни обвинители срещу Русинов и настояват за най-тежката присъда за убиеца на дъщеря им. Те са категорични, че в ако бъде пуснат от килията, Чеци ще избяга и няма да понесе наказанието си. Решението на съда ще стане ясно през април, за когато и Чеци е подготвил пледоария.


     Сестра му избяга в Африка

В ЮАР се е готвел да се укрие Чеци, ако изменят мярката му за неотклонение. За това алармират разследващите, които са посочили, че е резервирал билети до тази дестинация. Именно там се преместила да живее и сестра му, която е затворила зъболекарския си кабинет, разкриват още те.
Чеци вече направи опит да избегне правосъдието, като замина за чужбина веднага след смъртта на Яна. Той се предаде доброволно, след като журналисти го склониха в разговор по скайп. Той бе разпитан само като свидетел, но доказателствата го вкараха в ареста, където вече е шеста година.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама