Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6154474 www.bgdnes.bg

108 кг кокаин в торпедо


Дрогата е прикачена към дъното на кораб, плаващ от Колумбия към Турция

Кокаинови торпеда влизат на въоръжение в мафиотските кланове в Колумбия.
Модифицираните бойни глави са новото оръжие на наркотрафиканти в опита им да пренасят големи количества дрога до други континенти. Бандитите разфасоват стари торпеда и ги тъпчат с кокаин, хероин и други наркотици, след което ги прикрепят към дъното на товарни кораби. Хитрите трафиканти не са застраховани от грешки и понякога изгърмяват с бомбастични суми. При последния такъв случай торпедо със 108 килограма кокаин е свалено от кораб, плаващ от Колумбия към Турция. На улицата това количество би се продало за около 8 милиона долара.


Плавателният съд е щурмуван край Гибралтар през нощта. 40 полицаи нахлуват на борда и закопчават екипажа. В същото време водолази обикалят около кораба, докато намерят кокаиновото торпедо. Властите работят по сигнал на американските служби. След часове разпити ченгетата свалят капитана, главния механик и един моряк, за които се предполага, че имат отношение към контрабандата. Останалата част от екипажа е освободена заедно с кораба.


Кокаиновото торпедо не е първото по рода си. През януари колумбийските военноморски сили спипват друг кораб, плаващ за Европа, въоръжен с кокаиновото „оръжие“. Тогава са открити 67 килограма кокаин.
Наркотрафикантите измислят все по-изобретателни начини за пренасяне на дрога, като птици, натъпкани с пакетчета, катапулти, които изстрелват пратки през гранични стени, и пратки, пускани с парашут от самолет.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама