Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6156652 www.bgdnes.bg

След резултатите на изборите в Сърбия: Цветан Василев в паника

В Белград почина закрилникът на изгорелия банкер, на новия президент Вучич не му пука за българина

Ужас и паника обземат Цветан Василев от засилващата се опасност да бъде върнат обратно в България. Перспективата за екстрадицията му е по-близка от всякога заради резултата на президентските избори в Сърбия и внезапната смърт на главния му покровител и съветник на предишния президент Предраг Микич.
Победителят на вота в неделя и бивш премиер Александър Вучич е яростен враг на избягалия в западната ни съседка олигарх и неведнъж е отправял пиперливи думи по негов адрес. "Никога не съм взимал пари от Цветан Василев. Нашата партия не е взела и динар от олигарсите. Не знам кой е този Васил Цветанов", заяви Вучич малко преди изборите в отговор на репортерски въпрос дали неговата Сръбска прогресивна партия в миналото се е финансирала от собственика на фалиралата КТБ. Политици от СПС и странични наблюдатели клюкарстват, че именно Цветан Василев е причина за разкола между Вучич и отиващия си президент Томислав Николич.
За разлика от министър-председателя, държавният глава Николич разпъва мощен политически чадър над главата на Василев и не крие отношенията си с него. Топлата връзка между президентството и българския олигарх са скандалните политсъветници Павел Башич и туко-що починалият Предраг Микич. Последният се издига от сенчест бизнесмен с едногодишна присъда за незаконна продажба на валута през 90-те до дясна ръка на първия човек в държавата. Просветени край бреговете на Сава твърдят, че именно той е оказал натиск върху съда в Белград през 2014 г. да пусне Цветан Василев на свобода срещу подписка, докато по същото време банкерът е издирван с червена бюлетина на Интерпол.
"Повече от ясно е, че се раздават пачки с пари под път и над път, само и само Василев да не бъде тикнат зад решетките и да остане за дълго в страната ни", заяви тогава пожелал анонимност сръбски адвокат по повод безпрецедентното решение на Темида. Екстрадицията на Василев най-накрая получи зелена светлина през юни 2016 г., но олигархът обжалва решението пред Апелативния съд. Белградски медии винят институцията, че нарочно протака процеса, като го прехвърля между различните отдели.
Предстоящата рокада по високите етажи на властта в Сърбия още повече сгъстява черните облаци над главата на Цветан Василев. Окончателното решение за експулсирането му ще се вземе от правосъдния министър, а новоизбраният президент Вучич обещава ново правителство до два месеца.

Реклама

Бакиите в Парачин като в КТБ

Доказателство за сърдечната дружба между беглеца Цветан Василев и Томислав Николич е стъкларският комбинат в Парачин. Българският магнат закупува амортизираната фабрика в през 2012-а и я преоборудва с модерна производствена линия. На тържественото откриване на 10.02.2014 г. присъстват грейналите в усмивка Николич и Предраг Никич.

Благодарение на управлението на Цветан Василев обновеният завод скоро изгърмява подобно на КТБ. Бомбастичните дългове на предприятието от над 20 млн. евро за ток и газ предизвикват нескрития гняв на Александър Вучич. "Питате ме какво ще правим със стъкларския завод? Ще спрем тока и тогава българите да скачат до небето колкото си искат, въобще не ми пука", заяви премиерът на пресконференция в изблик на гняв през август 2015 г.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама