Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6165159 www.bgdnes.bg

Скандал за имуществото на дупнишкото дуо: Галеви си спасяват 4 млн. лева

Делото за конфискация на имуществото на духналите бабаити затъва в експертизи

Непокътнати остават над 4 милиона лева на духналите зад граница Братя Галеви, научи "България Днес".
Затъналото в експертизи дело за отнемане на незаконно придобитото имущество на Ангел Христов и Пламен Галев отново претърпя провал. Грандиозен скандал се разрази в залата на Кюстендилския окръжен съд вчера, след като се разбра, че процесът се насрочва чак за края на годината. Причина за поредното спъване на делото стана липсата на двама особени защитници на дупнишките бизнесмени, а дългият период на отлагане бе оправдан с големия обем и сложност на назначените експертизи, с които вещите лица не могат да се справят.
Братя Галеви са в неизвестност от пет години, но луксозната резиденция в Ресилово, десетина бронирани лимузини и дялове от фирми, оценени за 4 250 189 лева, остават неприкосновени.
Според прокуратурата дупнишките бизнесмени нямат доходи, с които да оправдаят подобни материални придобивки. Адвокатите им от своя страна пък твърдят, че мафиотите не са собственици на претендираното от комисията имущество. Според тяхната теза Галеви били служители във фирми на чужди бизнесмени. Заради изключителните си познания те вземали огромни месечни заплати. Като бонус им се полагала и привилегията да ползват безплатно колите и къщата в Ресилово.
Версията на адвокатите очаквано бе оспорена от прокуратурата. Според обвинителите зад офшорките "Ем Пи Ви Трейдинг Лимитид", "Пи Ей Джи Норт Адамс Лимитид" и "Макса Лимитид", регистрирани на Вирджинските острови и Сейшелите, стоят именно Галеви. Обявените в документите като собственици Мерелин Ивон Камий, Рейнхард Курц и Андреас Спиридис са само подставени лица, твърдят разследващите. Подобна практика съществува от години по екзотичните океански острови. Срещу 50-100 долара хонорар всеки мафиот или бизнесмен може да си наеме малограмотни местни рибари или чистачки, които да станат собственици на фирмите.
Проваленото вчерашно заседание бе ключово за изхода на точещата се вече пета година съдебна сага, обясняват магистрати. По време на делото трябваше да бъде представено заключение на вещите лица, изготвили назначената разширена съдебно-икономическа експертиза. Чрез нея трябва да се установи какви доходи са имали двамата бизнесмени и семействата им и дали са могли да притежават имуществото, с което са разполагали. Вещите лица е трябвало да проверят и документацията на една от фирмите за истинността на твърденията на ответниците, че пътуванията им са били служебни командировки.
На делото трябваше да бъде представен и резултатът от постановената допълнителна задача по експертизата на притежавания боен арсенал от Пламен Галев и Ангел Христов. Според разследващите всеки от тях е имал по 14 броя оръжия, стойността на които е над 30 хиляди лева.
Двамата бизнесмени са в неизвестност от 2012 година, след като бяха осъдени за участие в организирана престъпна група за рекет и изнудване. Ангел Христов и Пламен Галев получиха по 5 години затвор, но не излежаха и ден, тъй като духнаха зад граница малко преди присъдата им да влезе в сила.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама