Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6165260 www.bgdnes.bg

Три крошета в секунда отнася бебето Никол

 

Новороденото момиченце има 17 хематома в мозъка след боя от акушерката Емилия Ковачева

Ваня ТОДОРОВА
По три крошета в главата за секунда отнася четиридневното бебе Никол по време на дежурството на акушерката Емилия Ковачева в частната болница "Софиямед". Това разкри потресаващ запис от нощта на терора - 18 април 2015 г., който бе гледан по време на делото срещу Ковачева в Софийския градски съд (СГС) вчера.
На кадрите се вижда как акушерката сипе серия от юмруци по главичката и телцето на безпомощното бебе, което лежи в кошчето си. Шамари и плесници, придружени с душене, вадене на детето от легълцето, многократно грубо разтръскване и обратно хвърляне в кошчето, са само част от малтретирането, на което е подложено бебето. След серията от крошета в главата акушерката оставя детето в леглото и нежно оправя завивката му. Записът прилича от филм на ужасите. Много от издевателствата над бебето не се виждат ясно, защото в определени моменти акушерката е с гръб към камерата, закрива я и техниката не успява да улови насилието над бебето. От записа обаче се вижда, че в повечето моменти, в които пеленачето се размърдва в кошчето си, акушерката отива при него, забива в главата му няколко юмрука, а после го покрива със завивката. Пъха в устата му шише с биберон и го подпира да не пада, така че детето да може да пие. В момента, в който то се размърдва, изпуска шишето и почва да мрънка, следва нова серия от крошета в главата и тялото. Акушерката ги нанася бързо, яростно и методично, сякаш се боксира с противник на ринга. Следват удари по цялото тяло на детето, вдигане от леглото, грубо разтръскване и захвърляне обратно в кошчето. И грижливо завиване на пеленачето с одеялцето. Малтретирането започва 43 минути след полунощ и приключва в 2,53 ч. В резултат на зверския побой малката Никол получава 17 хематома в малкото си мозъче.
Родителите на подложената на нечовешки бой Никол напуснаха зала, след като председателят на съдебния състав обяви, че следва гледане на записа от кошмарната нощ. Техният адвокат Мария Даскалова обясни, че отдавна са взели категорично решение да не виждат кадрите от насилието над дъщеричката им. Нейният живот бе спасен само благодарение на висококвалифицираната спешна помощ, която получава, след като е прехвърлена от "Софиямед" в болница "Токуда".
Междувременно за гаврата с Никол е задържана акушерката Емилия Ковачева. Тя е обвинена в опит за убийство на новороденото бебе Никол и пратена на съд.
Нейният адвокат Владислав Янев за пореден път вчера поиска отвод на съда и прокурора с мотива. Молбата му бе отхвърлена. Янев представи и публикации от медиите, за които твърди, че манипулират общественото мнение в ущърб на неговата клиентка. Съдът ги приложи към делото.

Реклама


Защитникът на Ковачева настояваше записът да не се гледа, защото според него не била установена автентичността му. На миналото съдебно заседание Софийският градски съд прие заключението на техническа експертиза на видеозаписа. Според експертите медицинският работник, който бие бебето в нощта на 18 април 2015 година, прилича по физически данни на акушерката Емилия Ковачева. Тримата експерти обясниха, че записът не е манипулиран. На него обаче няма категорична идентификация на лицето, но формата му, цветът на косата и телесната структура съответстват на тези на подсъдимата акушерка. Заради липсата на 100% категоричност от заключението на експертизата съдът съдът назначи и допълнителна с участието на антрополог, която да потвърди окончателно дали това е Ковачева.

Жертви са още пеленачета

Трите вещи лица защитиха пред съда и още една техническа експертиза. Тя е изготвена върху видеозаписи от камерата в отделението с новородените в болницата за периода 13 март - 19 април 2015 година. Заключението е, че на три нощни дежурства през март и едно през април медицински работник упражнява насилие над бебета. След сравнителен анализ на лицето и тялото най-вероятно това е Емилия Ковачева, заявиха експертите пред съда.




Реклама
Реклама
Реклама
Реклама