Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6166665 www.bgdnes.bg

Председателят на българските овцевъди Янка Попова: Замразеното агнешко е по-сиво

Коя е тя

Янка Попова е потомствен овцевъд. Има лично стопанство в Сливен от двайсет години с над 700 животни и е съпредседател на Националната овцевъдна асоциация заедно със Симеон Караколев.

- Г-жо Попова, Великден е след броени дни. Фермери и граждани алармират, че пазарът е залят със старо замразено агнешко от чужбина и внос от Румъния на животни, представяни за български. Какво реално е положението на нашия пазар?

Реклама

- Вярно е! Търговската верига е залята със замразено многогодишно месо, което се представя за прясно и българско. Но това не е прецедент, а за жалост порочна практика от години, която се разви благодарение на съсипването на овцевъдството у нас като стопански отрасъл. Интересен е фактът, че повечето от внесеното месо е преминало границата още в началото на годината, за да се избегнат проверки от контролните органи.


- Как точно се внася?

- Със замразени контейнери, разбира се. У нас то се размразява, третира се с химикали, които да му придадат търговски вид, и се пуска по магазините с етикет "охладено прясно агнешко". Нека хората сами направят извод може ли месо, което е пътувало три месеца, а трайността му е едва 6 дни, да е прясно.

- Как потребителят да различава свежото българско агнешко от останалото?

- По принцип замразеното месо е по-сиво и по бледо, като всяко едно парче е абсолютно еднакво с другото, все едно те са вадени от калъп.
Прясното и охладено месо от своя страна пък има много добра еластичност. Когато го натиснете с пръст, то веднага се възвръща в предишното си положение, за разлика от замразеното. Цената не е фактор, от който можете да определите кое месо какво е, тъй като всичко се предлага като свежо.
Аз лично съветвам потребителя, вместо да се чуди как да различава месото, защото с навлязлата химия това се оказва доста трудна задача, по-добре да отиде и да си купи свежо агнешко директно от фермата. Това е и индиректният начин гражданите сами да подкрепят българското и този замиращ бранш, тъй като държавата видимо не го прави.

- Тази година има бум на внос на месо от съседна Румъния. На какво се дължи това и има ли разлика в качеството?

- Ще почна оттам, че българското агнешко месо е едно от най-качествените в Европа, за което свидетелстват и призовете от международни форуми, които взимат наши производители. На трапезата разлика може да се открие в аромата, тъй като нашето е по-силно. Относно другия въпрос мога да кажа, че нашите политици могат само да се учат от румънските си колеги. Системата със субсидиите там е измислена елементарно и перфектно. Фермерите получават пари за килограм предадено месо и мляко. Това съответно ги стимулира да произвеждат и продават повече. Оттам пък цената пада. С два лева е по-евтино от българското. Освен това румънските скотовъди имат и ежегодна допълнителна национална помощ. Всичко това води до доволен производител и доволен потребител. Сами виждате, че не е сложно да се прокара подобна политика. У нас не само че не е така, а сякаш умишлено се спъва браншът, което ни прави абсолютно уязвими и крайно неконкурентоспособни.

- Какви са наболелите проблеми за българския овцевъд?

Реклама

- Проблемите в бранша са неразрешими. Най- общо казано, от години това са спекулативните пазари, които са се превърнали в практика, дъмпинговите цени, нерегламентираната конкуренция, забавяне на плащания и субсидии и може би на първо място, липсата на каквато и да е регулация от страна на държавата.
При нас важи приказката "ден година храни". Фактът, че непрекъснато очакваме един Великден да реализираме нашата продукция в месо и точно тогава започват големите спекулации, за които никой не предприема мерки, е достатъчно показателен. В най-добрия случай сме на финансовата нула - ни повече, ни по-малко. Това отказва фермерите. Имам колеги, които си изколват стадата, макар че цял живот са се занимавали с това и търсят друго препитание. Само за справка искам да посоча, че преди 20 години у нас е имало близо 11 милиона овце майки, а сега са едва 1 милион.

- Как може да се подобри положението?

- С желание за правилна политика. Спешно е необходим механизъм, с който да се защити родното въпреки общия пазар, на който се намираме. В противен случай отрасълът ще загине, което и става. Законите са под всякаква критика. Последната приета наредба ни направи зависими от мандрите. Сега, за да получим субсидии, трябва да предоставяме фактури, че сме реализирали млякото в мандри. Това безумно задължаване доведе до шоковото сваляне на изкупната цена и до тоталното ни съобразяване с прищевките на изкупвачите. Съответно ние получаваме по - малко пари, няма фураж и т.н. Трябва да се даде право на овцевъдите да продават своята продукция, както сметнат за добре.

- Да очакваме ли скок в цените преди Великден?

-Не. Във фермите килограм живо тегло е максимум 6 лева. В магазинната мрежа цената на килограм е в диапазона от от 14 до 16 лв.



Любен ДИМИТРОВ

Реклама
Реклама
Реклама