Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6168102 www.bgdnes.bg

Хакерът на Медведев в затвора

Киберпиратите продават тайните от Кремъл

Главатарят на мрежата "Шалтай Болтай" Аникеев е обвинен за 6 информационни кражби.

Жестоко отмъщение тегне над главите на руски хакери заради скандални разкрития за охолния живот на премиера Дмитрий Медведев.
Киберпиратите от мрежата "Шалтай Болтай" (известна също като Анонимен интернационал) са набедени за главни "виновници" за масовите антикорупционни протести в Русия и смущаването на комфорта на властимащите. „Шалтай Болтай“ на руски се нарича човекоподобното яйце Хъмпти Дъмпти от "Алиса в огледалния свят", но зад майтапчийското име се крият не съвсем безобидни акции. През 2014-а групата разбива защитата на телефона на Дмитрий Медведев и изнася на бял свят подробности за скъпите маратонки, ризки, вили и корупционните афери на министър-председателя.

Реклама

Именно разкритията на шалтайците са в основата на филма "Он вам не Димон" на Независимия фонд за разследване на корупцията, изкарал хиляди хора по площадите. Наред с премиера любимци на Анонимния интернационал са неговата сексапилна секретарка Наталия Тимакова, началникът на дирекцията по вътрешна политика в администрацията на Путин, Тимур Прокопенко и множество приближени до Кремъл олигарси.

На арестувания през ноември 2016 г. главатар на „Шалтай Болтай“ Владимир Аникеев са повдигнати обвинения за шест информационни кражби. Заради публикуваните пикантерии за управляващия елит предводителят на хакерите е сравняван със създателя на Уикилийкс Джулиан Асандж. "Според прокуратурата клиентът ми е извършил шест киберпрестъпления, които се изразяват в неправомерно придобиване на информация. Все още не са ни предоставени имената на всички потърпевши", коментира адвокатът на Владимир Аникеев. Освен съратниците на Владимир Путин жертва на Шалтай Болтай е и Евгений Кисляков - бивш топмениджър в руската търговска банка Сбербанк. В началото на миналата година киберпиратите налазват електронната му поща с надеждата да се натъкнат на някоя кирлива риза. Източници в силовите органи на Русия разкриват под сурдинка, че е много вероятно Анонимният интернационал да се е докопал до личната кореспонденция на Дмитрий Кисельов - телевизионен водещ и рупор на режима в Кремъл.

По данни на Федералната служба за безопасност, която е пряка наследница на КГБ, хакерите от „Шалтай Болтай“ са осъществявали и търговска дейност. Част от събраната класифицирана информация е продавана във виртуалното пространство срещу солидни суми. Разузнавачите проверяват групата до девето коляно и задържат още двама сподвижници на Владимир Аникеев.

Опитът на ФСБ да уличи хакерите в държавна измяна в крайна сметка се проваля и на тримата са повдигнати обвинения за неправомерен достъп до информация. "Владимир Аникеев сключи сделка със следствието с надеждата да получи условна присъда. Омаскаряването на Медведев и масовите протести най-вероятно ще усложнят нещата", твърдят просветените наблюдатели. По техни прогнози популярният в интернет пространството с прякора Люис Аникеев ще седи зад решетките поне година.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама