Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6172042 www.bgdnes.bg

Мария пробягва пустинята на индианците

"Пробягах, пребродих, катерих 53 километра в пустинята, без да спра. Най-голямото изпитание за тялото и духа ми досега. Нищо не може да ме спре занапред. Завърших на пето място с време от 6,50 часа. Силата е в човешката душа и индианците ми го показаха най-точно", споделя пред "България Днес" топмаратонецът Мария Кадиев. Нашенката, която от години живее в Стейт Колидж, Пенсилвания, е покорявала, бягайки, и Великата китайска стена, както и десетки състезания из всички Щати. Сега тя е сред първенците в световноизвестния маратон Monument Valley Ultra в Аризонската пустиня. Теренът е собственост на местното индианско племе навахо, което притежава 27 000 кв. м земя, простираща се в щатите Юта, Аризона и Ню Мексико.

"Тези невероятни хора с техните носии, танци и песни изгониха злите духове около нас. После ни накараха да протегнем ръце и да ги обърнем с дланите към небето. Започнаха да се молят на техния си език. Беше едно от най-впечатляващите неща, на които съм присъствала", казва Мария.
Бегачите в маратона тичат сред уникални природни феномени от пясък и камък. Те са се оформили под въздействието на вулкан, който измества водата от океана към Калифорния. Някои от тях са с височина над 400 метра. В местността са снимани стотици филми и реклами като тази на „Марлборо“.
След последната молитва на вожда и посрещането на изгрева около 300 маратонци се впускат в изпитанието на живота си. Бегачите тръгват плавно, за да пестят сили. Не след дълго Мария и съперниците й навлизат в пустинята. Земята е покрита със ситна червена пръст, която бързо преминава в бял, подобен на пудра захар пясък. Няколко мили след старта маратонците изкачват паметника Meza, който е близо 350 м висок. Тичат 3,5 км по тясна пътека, цялата в камънаци. Няма никаква ограда, която да ги предпази. Ако някой от тях се подхлъзне, го грози смъртна опасност. Не след дълго Мария отново потъва в пясъка, което се оказва най-сериозното предизвикателство.


"Помислих си, че няма да ми стигнат силите да изляза от този пясък и да видя нормална земя. Слушах музика, мислех си за семейството, което ме крепеше, разказва бегачката. Накрая тя вижда двете си момчета да размахват ръце и да викат:
"Давай, мамо, на финала си".
Там я чака местен индианец. Ден преди да прекоси родината му, той я съветва как да пробяга терена, за да завърши.
"Беше изключително горд с мен", казва Мария.
Миналата година нашенката покорява Великата китайска стена. С дължина от 42 км и 5164 стъпала маратонът е третият по трудност в света. След броени месеци нашенката ще пробяга джунглата на Южна Африка, а след това се кани да организира маратон в София.

Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама