Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6176467 www.bgdnes.bg

Помилваха поправил се килър

Доживотната му присъда пада на 30 години, пускат го предсрочно

Психиката ми е желязна след 22 години зад решетките, споделя зам.-кметът на затвора в Белене Сунай Сали- загл.

Борислав РАДОСЛАВОВ

Снимки: Пламен КОДРОВ

Заместник-кметът на затвора в Белене Сунай Сали получава шанс за нов живот, научи "България Днес". Доживотната му присъда е заменена с 30-годишна от Окръжния съд в Плевен.
По този начин след влизането на промяната в сила Сунай ще добие право на условно предсрочно освобождаване. Той е излежал 22 години от присъдата си - повече от две трети от новото му наказание. А остатъкът е едва осем.
"Запазих желязна психика след 22 години в затвора. Прякорът ми е Дънкан Маклауд. Много хора изпратих. Смених седем отрядни началници и пет поколения надзиратели. Как да не съм вечен?!"
Това сподели шеговито Сали пред "България Днес". 43-годишният добричлия е заключен за съучастие в убийство на мъж от силистренското село Средище през далечната 1995 г.
Сунай е затворникът с най-дълъг стаж в пандиза на остров Персин. Посрещал е много килъри зад решетките за много по-жестоки убийства, които са си тръгвали. Един от най-уважаваните е сред останалите лишени от свобода и администрацията на затвора. Затова не е учудващо, че получава шанс отново да се наслади на свободата. Сочен е за един от малкото примери на затворници, които са превъзпитани и заслужаващи да бъдат помилвани.

Реклама


"10 години бях бригадир в зоната на лишените от свобода с доживотни присъди. Хранех ги, подстригвах ги, отговарях за реда и дисциплината в коридора. Слязох от тази зона и сега съм отговорник за хората с присъди за убийства. Освен това съм съдия във футболни турнири, давам дежурства в кухнята", разказва за активния си начин на живот зад решетките Сали.
Сунай признава, че е виновен. Влязъл да обере къща в село Средище, а навън оставил човек да пази. Точно когато се измъквал с парите, стопанинът, който бил стар ерген, се върнал от кръчмата и го заварил на прага. Бандитите пребиват собственика, оставят го в безпомощно състояние и бягат.
"Да, виновен съм. Но винаги съм твърдял, че ми е завишена присъдата. Не може за едно бутане да ми дадат доживотна присъда. Не съм нанасял фаталните удари, с моя съпроцесник не се обвиняваме един друг и съм съдействал на разследващите", казва Сунай.
Сали дава за сравнение примери от затвора в Белене: "Покрай мен през годините минаваха хора с брутални случаи. Едно момче убива приятелката си, накълцва я, реже я, пали я, накрая му дават 16 години. При мен имам човек, който убива баба и дядо и взима 10 години присъда. Има едно хлапе, което убива баба за 2 лева и получи 20 години. И ние сме отнели човешки живот, почернили сме едно семейство, лишили сме майка от сина й. Щял е вероятно да се ожени и да има деца. Но ми е прекалено завишена присъдата".
Сунай е категоричен, че психиката му е повече от желязна.
"Нашата психоложка на затвора ми каза:"Сунай, възхищавам се на психиката ти, която си успял да съхраниш по този начин за 22 години". Гледам да съм в час с нещата. Няма вечер, в която да не гледам новини. Любознателен съм, от техника се интересувам", казва заместник-кметът на пандиза.
Заради борбеността и каления дух след дългия престой в пандиза Сунай си е спечелил уважението на останалите затворници, които скоро може да го изпратят от пандиза в Белене.

Борихме се заедно с ръководството

"От ръководството на затвора ме подкрепят. Казват ми, че моята борба е и тяхна борба. Да се покаже, че има добри примери и с доживотно осъдени. Винаги са ме давали като добър пример на други затворници и гости", разказва Сунай и добавя, че от администрацията на затвора, психолозите и докторът са свидетели по делото.
В затвора Сали станал дядо. Дъщеря му родила дете. "В един разговор с нея й казах - теб не можах да отгледам, поне се надявам да отгледам децата ти". Съжалявам, че си пропилях живота и не можах да я отгледам", сподели Сунай.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама