Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6176966 www.bgdnes.bg

Мутри се нанесоха при свидетел срещу Чоков

Две мутри, които не са от село Галиче, се нанесли да живеят в дома на свидетел срещу Ценко Чоков. Десислав Олегов ходи навсякъде придружен от едрите бабаити, които следят всяка неговата стъпка. За това, треперещи от страх, алармираха жителите на село Галиче, които не смеели да подадат носа си навън по празниците. Те изпратиха и снимки, на които се вижда как Десислав Олегов е следван от двама едри мъже, за които се твърди, че не са местни и са наети да контролират нещата.

Именно Десислав Олегов бе свидетелят, който върна Ценко Чоков в ареста миналия месец. След като съдия в отпуск пусна срещу 10 бона гаранция сочения за тартор на организирана престъпна група, Чоков се прибра за 10 дни в дома си. Там празнува три дни свободата си, а на четвъртия се захвана за работа. Именно тогава Десислав твърди, че е бил заплашен лично от кмета Ценко Чоков да оттегли показанията си срещу него. Той обаче пуснал жалба в полицията и не след дълго Ценко Чоков отново се оказа в килията, където е и досега.
Делото срещу кмета на Галиче, сина му Мартин и още шестима души започна след тримесечно протакане. Бандата ще отговаря за рекет и побои на хора, както и за палежи и лихварство. Докато бъде даден ход на процеса, над 10 души вече са се отказали от показанията си. Двама от свидетелите се изнесоха в чужбина. Олегов пък казал, че Ценко Чоков никога не го е заплашвал и всъщност е добър и честен човек, разказаха запознати. Пред ченгетата Олегов запял новата песен след пристигането на "едрите гости", които се нанесли за една нощ в къщата му. Той се клел, че бил неграмотен, не бил обвинявал Чоков за нищо, а ченгетата се възползвали от това, че не чете и пише и му дали да подпише чужди показания. Прокурорът по делото Росен Радев е поискал графологични справки, твърдят запознати.
Докато Ценко е в ареста, синът му Мартин се разхожда спокойно из селото, макар да е под домашен арест. Дегизиран като рок звезда - с бейзболна шапка и шик очила, той обикаля из центъра посред бял ден и дори пие кафето си в оборотните заведения.
Междувременно миналата седмица са започнали нови разпити по разследването срещу Ценко Чоков за присвояване на земи на местните жители.
"От прокуратурата казаха, че им трябва още минимум година, за да разпитат всички, които твърдят, че са ограбени от Ценко Чоков. Казаха, че обвинителният акт ще бъде внесен най-късно през август-септември, отново в спецсъда", разкриха източници пред "България Днес".
По думите им Чоков ще бъде обвинен и за още един побой и два палежа.


Дисциплинарка за съдийка

Пускането на Чоков срещу 10 бона гаранция разклати из основи Софийския апелативен съд. На 13 февруари Чоков се върна в Галиче, което провокира протести в селото. Пускането му накара главния прокурор Сотир Цацаров да поиска от съдия номер едно Лозан Панов да прецени дали не е необходима проверка за начина, по който е направено случайното разпределение на съдиите, гледали мярката. На 23 февруари спецсъдът върна Ценко Чоков в ареста, а по отношение на разпределението на делото от 13 февруари бе установено отклонение от практиката. Срещу съдия Даниела Врачева започна дисциплинарка.



Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама