Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6178447 www.bgdnes.bg

Шефът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов: КЕВР сбърка сметките, но няма да върне парите

"Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) най-вероятно няма да обезщети потребители заради грешката си, поради която те са плащали 1,8 млн. лева повече за газ. Не съм експерт по темата, но ми се струва малко възможно да се изнамери правен механизъм, който да задвижи съдебна отговорност", заяви пред "България Днес" шефът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Поводът за коментара му бяха протоколите от закритите заседания на КЕВР, които са публикувани на страницата на енергийния регулатор. Документите разкриват фрапантна грешка във формулата за изчисляване на цената за транзит на газ. В следствие на нея "Булгаргаз" е прибрала от джоба на гражданите и бизнеса между 10 и 15 ст. повече за 1000 куб. м. Общата сума възлиза на 1,8 мнл. лева неправилно събрани пари.

"Тази комисия е създадена именно с цел да се минимизира възможността за търсене на отговорност", твърди Манолов. Той припомня, че регулаторът е основан малко след като КТ "Подкрепа" печели съдебна битка срещу правителството на НДСВ заради увеличение на тока.
"Идеята е да не може да се търси отговорност, а ситуацията е допълнително усложнена и поради факта, че в търговията с газа действат секретни споразумения. Логично е, разбира се, всеки един административен акт да подлежи на съдебен контрол, но в случая може би не е така", допълва Димитър Манолов.
Журналист на вестника потърси за коментар и омбудсмана на страната г-жа Мая Манолова. Тя отказа да изразява становище, тъй като все още не била запозната със случая, а в момента имала и друга работа.


Грешката лъсва преди броени дни. Публикувани са доклади от заседания на КЕВР. От тях става ясно, че членът на комисията Светла Тодорова обяснява, че формулата, по която се изчисляват разходите за транзита на синьото гориво, е сбъркана. Експертът е категоричен, че общите разходи, които са сумата от цената на природния газ плюс разходите за транзит, трябва да се разделя на общото количество природен газ. Горивото идва у нас по две тръби - през "Исакча", където се плаща такса по договор с "Газпром", и през "Негру вода", където в цената на газа е включена и самата такса. Комисията дели разходите за транзита на газа само през "Исакча", а не на общите количества внос през двата газопровода.
Интересна е реакцията на ръководството на КЕВР. Макар че грешката е посочена и е очевидна, шефът на регулатора Иван Иванов заявява, че вярва на експертната група, изготвила формулата, тя не може да се промени, защото била заложена като процедура.
Гафът поставя въпроса колко точно е компетентен енергийният регулатор и каква е гаранцията, че подобни грешки не са направени с предстоящото поскъпване на тока и водата?

Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама