Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6178869 www.bgdnes.bg

Доживяхме - след 30 години! EUROPE свирят в София целия албум "The Final Countdown"

Шведите не щат кебапчета, черпим ги с вегетариански манджи

Бисерка БОРИСОВА
Българските фенове на EUROPE най-сетне - след 30-годишно закъснение, ще имат възможност да чуят целия албум "The Final Countdown" на живо. Това ще стане на 16 май в зала "Арена Армеец" в София. Организатор на концерта е Bulgarian Live Music.

Именно от българската столица започва тазгодишното издание на турнето, посветено на 30-годишнината от издаването на най-популярния албум на шведите. Концертът ще трае почти два часа. В първата част групата ще представи последния си албум "War of Kings", а след него ще извири и целия албум "The Final Countdown", издаден през 1986 г. Докато вървят песните, на огромна стена ще бъдат прожектирани стари снимки на групата, както и фотоси на фенове с музикантите, правени през 80-те и в наши дни.

Реклама


За феновете в България възможността да чуят на живо целия албум "The Final Countdown" ще е голяма емоция. През 1986 г., когато излиза албумът и групата е на върха на славата си, заради Железната завеса българите нямат никакъв шанс да посетят концерт. С привилегията да пътуват на Запад са само семействата на висшите партийци на БКП. Докато истинските фенове на рока у нас щат не щат гледат на живо Алла Пугачова, децата на комунистическите величия са единствените, които имат възможност да видят Джоуи Темпест и компания на живо.


Сега, макар и с три десетилетия закъснение заради социалистическите глупости, българските почитатели на EUROPE ще могат да чуят всички песни от легендарния албум. Сред тях са хитовете "Love Chaser", "Rock the Night", "Carrie", and "Cherokee". Седмица преди Великден фронтменът на EUROPE Джоуи Темпест записа специално обръщение към българските фенове, в което обеща, че концертът ще е страхотен. Не е изключено в първата част да бъдат включи и някои от другите големи хитове на групата, включени в други албуми.


За самите музиканти възможността да свирят този албум и в Източна Европа на живо също е голямо преживяване. Те още помнят писма от фенове от бившия соцблок през 80-те, които са ги канила на концерти зад Завесата. По една или друга причина обаче, соцправителствата не отварят вратата за EUROPE.
"Обичаме да свирим в България и никога не сме имали проблеми тук. Чакаме с нетърпение този концерт", сподели пред "България Днес" баскитаристът Джон Левен в края на миналата година, след като се разбра, че концертът на групата в Киев се отменя.


Малко преди Великден стана ясно, че най-скъпите билети - тези от 80 лв, вече са продадени. Още в края на миналата година пък се изкупиха всички промоционални билети от 50 лв. Сега организаторите пускат нови билети от по-висок клас, на цена от 75 лв. Тези за стоящите край сцената фенове струват 60 лв. Тъй като на 14 май в "Арена Армеец" ще видим и Deep Purple, като част от прощалното им турне, очакванията бяха, че именно Пърпъл ще обере публиката и няма да са много феновете, които ще могат да си позволят билети и за двата концерта. Интересът към шведите обаче се оказа достатъчно голям, за да изненада дори очакванията на организаторите.


Макар и вече прехвърлили 50 години, музикантите от Юръп все още удивляват с перфектната форма, в която се намират. Почти всички членове на бандата вече са вегетарианци, научи "България Днес". Тези, които все още не са отказали мръвката, също обмисляли такава стъпка. Ветеран в отказа от месото е барабанистът Ян Хаугланд. Днес той вече е и веган. Фронтменът на EUROPE Джоуи Темпест също не е фен на месото. Най-новият вегетариенец в групата е басистът Джон Левен, който отказал пържолиге в началото на годината. Левен участва и в много каузи за защита на животните.
Организаторите от Bulgarian Live Music са приготвили за шведите разнообразие от вегетариански ястия. Изискването на групата е манджите да бъдат сервирани в еко посуда. Тези от бандата, които все още ядат месо, имат специални изисквания към приготвянето му. То трябва да бъде обработено с определени подправки, изключващи каквато и да е гарнитура или допълнения. Изискванията на шведите са като бял кахър - като се има предвид, че вокалът на "Уайтснейк" Дейвид Ковърдейл по време на турнета настоява за вода от Фиджи, например...

Реклама

Рок на сцената, секс зад нея

През 1986 години "The Final Countdown" оглавява първото място в 25 страни. В момента, в който MTV завърта клипа на "The Final Countdown", главите на милиони фенки също се завъртат. До ден днешен се спори дали популярността на групата през онези години се дължи на музиката или на външния вид на шведите. Момичетата преследват музикантите навсякъде.

"Ние чакахме зад сцената за интервюта, а момичетата - за секс. Нямаше музикант, който да не е получил свирка там...", разказва един от най-известните шведски рок журналисти Андерс Тенгнер.

Въпреки че е безспорният любимец, Джоуи Темпест от самото начало Темпест се държи като истинска зведа - не се забърква в пиянски изцепки, пази си гласа и остава недостъпен за почитателките си.  Именно във времето по записването на "The Final Countdown" Джоуи има сериозни проблеми с гласа. В един момент дори се появява мрачната прогноза, че вече няма да може да пее. С огромна воля, самосциплина и строга диета Темпест успява да се пребори. От тогава е изключителен по отношение на гласа си и не прави никакви компромиси. Именно по тази причина Джоуи рядко пътува с автобус по време на турнетата и понякога му се налага за две седмици да сменя десетина летища. 

През 80-те, докато другите от групата сменят гаджета и мацки всяка нощ, Джоуи Темпест почти 6 години има връзка с начинаещата по това време американска моделка Елизабет Хилдън. След края на връзката им Елизабет признава, че раздялата с Темпест била най-голямата грешка в живота й. За известно време Хилдън снима голи фотосесии, някои от които изчервят не само пуританите, на крачка е от порно индустрията. Понастоящем гаджето на Джоуит Темпест от времето на "The Final Countdown" живее с известен в САЩ спортен коментатор. Темпест пък от 1992 година живее с британката Лиса, с която имат двама сина.


За разлика от Джоуи Темпест, барабанистът Ян Хаугланд и басистът Джон Левен не пропускат парти или свалка в зенита на славата си.  "Момичетата винаги ни намираха, въпреки че криехме в кой хотел сме. Мисля си, че мениджърите ги водеха в хотела", спомня си Хаугланд. Днес и двамата с с Джон се чудят как не са си лепнали някоя болест. "По това време си мислех, че пиеш едно уиски и всички болести изчезват", допълва Левен. Пази спомен как след един запои, докато снимали клип, се качил в самолета без обувки. Когато поизтрезнял, забелязал, че хората го гледат доста възмутено. "Това никак не беше забавно...", обобщава баскитаристът. 
Малко след като славата на "The Final Countdown" ги връхлита, китаристът Джон Норум не издържа на новия имидж на групата и напуска. Сменилият го Кий Марчело се включва на скорост в пиянските оргии. Неотдавна той издаде автобиография, в която разказа, че не само алкохол и момичета, но и наркотиците били част от ежедневието на групата през 80-те. Когато пред 2014-та дадоха интервюта за "България Днес" и Джоуи Темпест, и Джон Левен бяха категорични, че никога не са вземали наркотици и отказаха да коментират написаното от Марчело.

Барабанистът се кастрира

Неотдавна веганът Ян съобщи пред шведско радио, че се е кастрирал. Това роди шеги, че е решил "да отреже месото" и буквално. Обяснението на барабанистът бе, че вече е направил вече достатъчно деца - три на брой с бившата си съпруга, а с настоящата му приятелка, която живее в Германия, не искали отрочета.

Джоуи Темпест:
     Синът ми се срамува, че се кълча

Когато за последно бе в България на "Каварна Рок Фест" 2014-та, Джоуи Темпест очакваше жена му да роди втория им син всеки момент. Сега фронтменът на EUROPE съобщи през смях, че големият му син се срамувал, като гледал как се кълчи по сцената. "Колегите от групата казаха, че и те се срамуват, но ще продължавам така", отсече през смях Темпест.

Записват нов албум в момента

Веднага след Великден EUROPE се събраха в Лондон, където почнаха работа но новия си албум. По думите им, той щял да е най-добрият, който групата някога е създавала. Със сигурност обаче от него няма да чуем нищо в София.

Реклама
Реклама
Реклама