Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6180219 www.bgdnes.bg

Историкът Божидар Димитров: Христос е живял в България!

Йоан Кръстител е бил веган, ял е растения и бръмбарчета 

Иво АНГЕЛОВ

"Напълно естествено е Исус Христос да е живял и обикалял по българските земи. Тогава сме били част от Римската империя и има логика да е идвал насам."
Това заяви пред "България Днес" директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.
Коментарът му е по повод появилата се информация, че британски генетик и богослов заедно търсят у нас ДНК на Божия син, която да им даде възможност да открият негови потомци в съвременния живот.
Те използват най-нова технология, за да анализират светини от цял свят, сред които Торинската плащеница, Судариумът (кърпа) от Овиедо и другия. България е обект на изследването заради откритите у нас кости на Йоан Кръстител. Светецът е братовчед на Христос и двамата може да имат сходна ДНК.
"Редица световни учени са потвърдили, че това са тленните останки на Йоан Кръстител. За него мога да ви кажа, че е ял растителна храна - днес е модерно да се казва, че е веган. Обикалял е по земите ни и се е хранел с растения и бръмбарчета. Македония, Тракия и Мизия са били интересни региони в Римската империя и затова е имало много хора по тях", добави Димитров.


Документален филм за изследването излъчи световната телевизия "Хистъри" на Великден. Той проследява пътуването на генетика от Оксфордския университет Джордж Бъсби и на богослова пастор Джо Базил до Испания, Италия, Израел и черноморското крайбрежие в търсене на ДНК на Исус.
"Готови сме да им съдействаме, ако поискат помощ от нас. Надявам се, че имат сериозни намерения. Постоянно получавам писма и обаждания за различни открития, но повечето не са сериозни. Мога да дам и пример. Преди години ми се обади човек, който твърдеше, че притежава костите на свети Йосиф, мъжа на Дева Мария. Имаше и сертификат за тленните останки, но оттогава нито сме се чували, нито сме се виждали. В музея няма как да купуваме неща, за които не е доказано, че са артефакти", обясни директорът на Националния исторически музей.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама