Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6181838 www.bgdnes.bg

Втори дом на ужасите в Банкя

След хосписа на хитрата Неферова в Елин Пелин

Натъпкани в малки стаички старци треперят да не останат на улицата

Нов дом на ужасите, собственост на скандално известната Йорданка Неферова, откри "България Днес". Възрастни хора са принудени да припишат имотите си в замяна на няколко години в малък хоспис в Банкя, съществуващ под прикритието на частен имот.
Най-често старците са изоставени от своите близки. Те изпадат в безизходица или умират, задушени в собствените си изпражнения, или са принудени да подарят жилищата си в замяна на минимални грижи, разкриват запознати с порочната практика.
Именно от това се възползва и хитрата Йорданка Неферова, която открива печелившата ниша. Тя е собственичка не на един, а два хосписа за възрастни хора в столицата. Въпреки че медийно известен стана домът в Елин Пелин, оказва се, че хосписът в Банкя е истинският дом на смъртта. Именно там се приемат пациентите в най-тежко състояние, които се очаква да умрат до броени дни, а условията на живот са потресаващи въпреки солидната месечна такса от 900 лева.


Малцина се оказват обаче тези, които реално плащат сумата, обясняват запознати. Редовна практика е възрастните хора да даряват жилищата си, за да намерят място, където да прекарат последните си дни, преди да умрат. Повечето от тях са сакати и много тежко болни, изоставени от близките си и неспособни да се грижат сами за себе си.
"Краси направо си живееше в кварталното кафене, докато не си счупи таза. Пратиха го в „Пирогов“, където му сложиха пирони по цялото тяло. Знаете ли как изглежда възрастен човек с пирони?! Ей, така с лайна до брадата", започва покъртителния си разказ Росица, жената, спасила живота на дядо Краси. Един от многото старци, принудени да подари жилището си срещу легло и комат хляб.
Виждайки отчайващото положение на стареца, жената решава, че ако тя не помогне, дядо Краси ще умре до броени дни в мизерното си жилище без ток, вода и храна. Дъщеря му живее е в Гърция, а синът му от 30 години не иска и да чуе за него.
"Купих един пенсионерски вестник, там е пълно с обяви за такива домове. Така попаднах на хосписа на Йорданка Неферова. Обадих се на посочения телефон и синът й Божидар веднага се отзова. Още на другия ден дойде с автомобила си, събра багажа на Краси и го заведе в Банкя", обяснява Роси.
"Няколко месеца Краси нямаше договор с хосписа, всичко беше на устна уговорка, че в замяна на грижите той ще прехвърли жилището си в полза на госпожата. После, като прескочи трапа, веднага го заведоха пред наториус да прехвърли имота", категоричен е и близкият приятел на Краси Александър Божилов.
Възрастният мъж изумява всички и се възстановява много бързо, затова е преместен.
"Добре че го пратиха в Елин Пелин. Вие знаете ли за какво става въпрос в дома в Банкя?! Възрастни хора са натъпкани в една малка стая по петима, няма място за въздух дори. Те лежат по цял ден, опикават се, о*ират се, мирише ужасно. Храната е мизерна. Дават им някакъв кус-кус, вечерят с по две филийки хляб, евентуално намазани с нещо отгоре", обяснява Александър. Освен това мъжът е категоричен, че медицинско лице няма. Доктор Йорданка Неферова от време на време се появявала в дома в Банкя, но в Елин Пелин идвала веднъж на десетина дни.

Реклама


"Не мисля, че има нещо лошо в тези места, но ме интересува защо няма контрол. В моето малко кафене една напитка за 60 стотинки да продам, и ми търсят сметка. Правят ми непрекъснато проверки", възмущава се собственичката на малкото квартално барче.
Приятелите на Краси са притеснени, че след като се разкриха далаверите на Йорданка Неферова, двата й хосписа ще бъдат закрити, а възрастните хора - изхърлени на улицата.
"Едва ли някой ще им върне жилищата, все пак се намираме в България", притеснен е и Александър. Домът на дядо Краси отдавна е в ръцете на Йорданка Неферова. Апартаментът е основно ремонтиран, сложен е паркет, сменена е дограмата. В него живеят наематели, видя репортер на вестника.


Далаверата става с упойка

Порочната практика на хосписите попадна в центъра на медийното внимание, след като 75-годишният Димитър Чешмеджиев се оплака, че е бил упоен и насила принуден да припише на Йорданка Неферова имотите си в Поморие. За далаверата се разследват четирима души - собственичката на дома Йорданка Неферова, синът й Божидар Неферов, съдружникът Бойко Стоянов и полицаят Бисер Докторов. И докато последните двама са зад решетките, то Йорданка се намира в болница с инсулт, който според разследващи е симулиран. Божидар Неферов е в неизвестност. Издирван е както от родната полиция, така й в Германия заради измами с банкови карти.

Хора от дома:

Тя е светица, носи анцуг!

"Йорданка Неферова е светица. Благодарение на нея аз съм на крака и все още жив!" - обяви пред вестника ни дядо Звезди, настанен в хосписа в Банкя. Възрастният мъж бе единственият, на когото е разрешено да разговаря с репортер.
"Госпожа Неферова носи анцуг, а не докторска престилка. Чистеше пациентите наравно с нас санитарките. Спеше всяка вечер в малката кухничка, облечена, на отворена врата, ако някой от пациентите има нужда от помощ през нощта, тя веднага беше на линия", обясни пред вестника санитарката в частния дом. Жената е категорична, че след разразилите си скандали няма отлив на пациенти от хосписа, но възрастните хора са бекрайно притеснени дали ще останат на улицата. Самата Неферова често се обаждала по телефона да пита как са хората, настанени в дома й, обяснява служителката.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама