Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6183493 www.bgdnes.bg

Корнелия наложи цензура в БСП

Отказала на ГЕРБ да помагат за председателството на ЕС

Надя Панкова

Истинска военна дисциплина създава в парламентарната си група лидерът на БСП Корнелия Нинова. Червени депутати се оплакаха пред "България Днес" от драконовските мерки, които социалистката въвеждала сред хората си.
Нито един депутат нямало да има право да взима думата дори за спонтанно изказване, ако преди това тезите му не били обсъдени на заседание на групата. Те трябвало и да бъдат представени писмено. При по-сериозен дебат пък Нинова държала да се изготви и сценарий как да се реагира в зала и какви точки да се коментират. Лидерът на столетницата позволила единствено спонтанни реакции при реплики на депутати, но не и при изказвания, декларации и взимане на отношение по даден проблем.
"Това е много неприятно, тъй като така част от хората ще имат много повече поле за изява от трибуната. А ние, които сме по-неподготвени като депутати първи мандат, ще станем нещо като "селската квота" - никой няма да ни обръща внимание и ще бъдем неглижирани. А и ако реши да толерира други хора, то рано или късно нейното обкръжение ще скочи", разказа пред вестника недоволен социалист. И предвеща, че идеите за стегната дисциплина и контрол над думите на четата й няма да могат да бъдат въведени лесно, особено при по-подготвени депутати от БСП.
Че изпълняват засега партийната повеля от левицата доказаха и вчера. Част от депутатите се бяха събрали да репетират как да говорят от трибуната днес по време на изслушване на министри по темата за урана в Хасково. Депутати начело с Дора Янкова дори успяха да се изпокарат в стаята на групата кое по-напред да попитат - "дали жителите на Хасково навреме са получили водоноските си заради заразената вода или докога жителите на Хасково ще ползват водоноски". Днес в парламента ще бъдат изслушани относно сагата с урана в Хасково здравният министър Илко Семерджиев, екоминистър Ирина Костова и регионалният Спас Попниколов. Искането за изслушване бе от страна на БСП и влезе в дневния ред на парламента.
Освен това Нинова наредила на своите и да се страни от ГЕРБ. "Вчера (сряда - бел. ред.) пак ни се обадиха, и то не патриотите, а от ГЕРБ. Да сме им помогнели с организацията за председателството на ЕС. Но тя ни е казала пределно ясно - нито ние искаме нещо от тях, нито даваме. И им отказахме", разкриха още от БСП. Нинова наредила това с мотива, че ако се включат в подготовката и стане някаква нередност, "те веднага ще ни я лепнат на нас".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама