Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6186894 www.bgdnes.bg

Черешите вече поскъпнаха

Студът уби ранните плодове 


Топлят овошките в Кюстендилско със запалена слама

Бисерка БОРИСОВА
Дългата студена зима и априлските снегове са съсипали част от овошките, което ще доведе до рязко поскъпване на реколтата, особено на черешите.
"Колкото повече се задържи лошото време, толкова по-късно ще има плодове. Може да кажем, че ранни плодове няма да има. Тези, които се появят, ще са на по-висока цена", заяви за "България Днес" Слави Трифонов от Съюза на градинарите в България.
При зеленчуците се очаква да няма увредена реколта, защото разсадите се правят около Гергьовден, когато се очаква времето да бъде хубаво. Има вероятност обаче и те да са по-скъпи. "Може да се повишат енергийните разходи и това да вдигне цените", обяснява Трифонов.
Въпреки пораженията до момента, ако няма нови температури около нулата, реколтата в повечето райони на страната ще бъде прилична. Не така стоят нещата в Кюстендилско. Тази година в региона бяха измерени едни от най-ниските температури, достигащи до -21 градуса. Затова немалка част от овошките измръзнали още през зимата. Когато паднал и априлският сняг, минусовите температури унищожили плодните пъпки на череши от почти всички сортове. Някои сортове са напълно унищожени, което неминуемо ще вдигне цените на оцелелите.
"Ниските температури са унищожили плодните пъпки и на голяма част от прасковените насаждения", разказват от Съюза на овощарите. Прогнозите на кюстендилските производители са мрачни. Според тях е възможно добивът от праскови в района да е направо нулев. Тепърва ще се види дали ниските температури от последните дни са нанесли големи поражения и върху ябълките в Кюстендилско.
За да се спаси каквото е възможно, от Съюза на овощарите препоръчват на производителите да оросяват постоянно овошките с топла вода и да палят бали със слама в близост до тях, за да се затопля въздухът. Добрата новина е, че от средата на тази седмица се очаква значително затопляне на времето.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама