Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6187047 www.bgdnes.bg

Историкът Божидар Димитров: Светият Граал е в Родопите

Скоро ще бъде открит в Перперикон или друго светилище 

Иво АНГЕЛОВ

Светият Граал се намира в Родопите!
Това съдбоносно разкритие направи пред "България Днес" директорът на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров.
"Със сигурност Граалът е в България, като предположенията ми са, че е на територията на Родопите. Напълно е възможно да е в Перперикон или друго древно светилище. Няма да се изненадам, ако скоро някой роден археолог го открие и го покажем на целия свят", коментира историкът.


В християнството Свещеният Граал е чиния, купа, чаша или друг съд, от който за първи и последен път в живота си пие Иисус Христос по време на Тайната вечеря. Друга версия е, че Йосиф от Ариматея е събрал последните капки кръв, когато го погребвал, и отнесъл Граала във Великобритания, където бил пазен. Съществува и легенда, че е бил открит от крал Артур, но бил наричан Бокал на живота.

Реклама


Има вярване, че тайнственият съд има силата да лекува всякакви наранявания и затова вече векове наред се издирва, за да донесе безсмъртие на притежателя си.
Логиката на Димитров мистичната чаша или купа да се намира в България е, че Исус Христос е обикалял по тези земи и е проповядвал идеите на християнството. "Македония, Тракия и Мизия са били развити региони, които са били посещаване от много хора. Защо и Исус да не е идвал тук?! Това са благодатни земи, които ще ни предложат още значими открия през следващите години", каза още директорът на НИМ, напомняйки, че днешните ни земи са били част от Римската империя.
Десетки са и хипотезите около точното местоположение на Граала, като в нито една от тях не се посочва България - при тамплиерите, в катедралата във Валенсия, в замъка Мунсалвеше (Германия), в храм в Каталуния (Испания), под Рослинския параклис (Шотландия), около Гластънбъри Тор (Англия) и редица други.
След изявлението на Димитров вече и България влиза в дългия списък с предполагаеми места, където може да бъде открит християнският символ.

Индиана Джоунс го търси

Вековната слава на Граала е вдъхновение за писатели и режисьори, които го включват в редица произведения.


В "Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход" главният герой (изигран от Харисън Форд) преживява невероятни приключения, търсейки баща си, който се е загубил, докато издирвал Свещения Граал. Инди намира Граала, за да спаси баща си, но след това отново е загубен.
В "Шифърът на Леонардо" цялата история във филма се върти около Граала.
Безкраен е броят на книгите, в които се пише за най-популярната чаша в християнството.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама