Реклама
https://www.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/6187713 www.bgdnes.bg

Испанец се къпа гол във фонтана „Треви”, преди това бил гол и в Лувъра (Снимки)

Със сигурност 30-годишният испанец от Каталония Адриан Пино Оливейра е очаквал много по-голяма публика и по-бурна реакция, след като се изкъпа гол във водите на римския фонтан "Треви" в петък.

Изпълнението му във водите на най-известния бароков фонтан в света, придружено от стрък цвете в ръката му, беше посрещнато с възгласи на римски диалект "Хей, хубавецо, банята си я прави в къщи". Испанецът обаче не се смути и се обърна към наблюдаващите го с възглас на испански "Не сте разбрали, това е поетичната и политическата власт на голото тяло". Така Оливейра поиска да обясни на публиката, че неговото изпълнение всъщност е "творба на изкуството". По подобен начин, или чисто гол, Оливейра се е "излагал" и пред други известни скулптури. През 2014 г. той се моли чисто гол пред картината "Венера" на Ботичели в галерията "Уфици" във Флоренция. През март пък беше ред на Лувъра, където позира гол пред статуята на Нике от Самотраки.

Реклама

За "художественото" си изпълнение в римския фонтан "Треви" каталонецът беше глобен с 450 евро от полицията. Той обаче повтори няколко пъти на полицайката, която се опитваше да го извлече извън фонтана, че не иска да обиди никого. Само преди дни, или на 12 април, във водите на фонтана се потопи и друг турист на име Маноло, който се опита да плува в стил бруст.

"Не ме бъркайте с този Маноло, аз не съм пялячо като него. Моето изпълнение е проект и след Париж и Флоренция исках да отдам чест и на Рим", поясни пред журналисти Оливейра.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама