Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6191168 www.bgdnes.bg

Митьо Очите на промоция

Промоция за част от богатството на Митьо Очите обявиха данъчните в Бургас. Три от конфискуваните имоти на несебърския мафиот са обявени на търг от НАП с изключително атрактивни цени, става ясно от официалното обявление.
Според документите за продан е обявен терен от 11 хил. квадрата до Бургас с начална цена 131 хиляди лева. Нови собственици си търси и парцел в центъра на Сливен и огромна къща, край града, оценена на 127 463 лв.
Трите имота са отнети в полза на държавата, след като Очите сключи споразумение в съда и се призна за бос на организирана престъпна група.
Брокери, запознати с документацията, коментират, че цените и на трите имота са изключително занижени, което прави покупката им изключително изгодна. Причина за ниските цени е липсата на желаещи да наследят несебърския Ал Капоне. Според запознати и трите имота и преди са обявявани на търг, но участници липсват. Твърди се, че първоначално няколко бизнесмени са проявили интерес. След посещение от бригада здравеняци желанието им набързо се изпарява. По закон липсата на кандидати автоматично сваля цената с 20 процента. В случай че и тогава няма такива, следват още търгове, като при всеки от тях исканата от държавата сума пада с още по десет процента. Така на практика може да се окаже, че имуществото на Очите ще се изтъргува за жълти стотинки. Дори самият той може да си ги върне почти без пари - лично или чрез подставени лица.


По подобен начин протекоха и предишни търгове на данъчните, припомнят магистрати. Купувачи така и не се намериха за конфискуваните от Димитър Желязков апартаменти, магазини и сгради в Несебър и Равда. В крайна сметка част от тях се продадоха на символични цени. Твърди се, че купувачи са близки до Митьо Очите хора и той на практика е запазил имуществото си напук на хвалбите от власите.
По подобен начин се разви съдбата и на легалния бизнес на мафиота. По време на присъдата си Желязков се води собственик на две фирми - "Прогрес 2003" и "Агро Стил 2005", които също подлежат на конфискация. Това и до днес не е станало. Нещо повече, Очите продължава да върти бизнес с тях. Чрез "Агро Стил 2005" несебърският Ал Капоне печели проект от фонд "Земеделие" по мярка 312, която насърчава бизнеса в селските райони.
Веднага след като излиза от затвора през 2012 г., Очите подготвя проект за биоземеделие. Според документите върху притежаваната от фирмата му земя ще бъдат засадени биологични лозя. Добитото грозде впоследствие трябва да се преработи на вино и изнесе в Западна Европа, става ясно от проекта, подаден от мафиота. След одобрение на Желязков е позволено да усвои субсидия от 140 хиляди лева еврофондове.
Другата фирма на мафиота - "Прогрес 2003", също и до днес продължава дейността си. Документацията в Търговския регистър показва, че дори има натрупани стотици хиляди левове печалба по сметките си.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама