Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6193916 www.bgdnes.bg

Дельо хайдутин бил снайперист

Валя Балканска още не е посетила музея му в Златоград 

Войводата поразявал цели на 300 м разстояние 

Иво АНГЕЛОВ

Прочутият Дельо хайдутин е използвал снайпер! Това разкриха пред "България Днес" от Етнографски ареален комплекс - Златоград.
Бойното снаряжение и личните дрехи на бележития българин са изложени в Музей на хайдутството в града, който беше открит преди няколко дни. Там е показана пушка бойлия - с дълга цев за по-точна стрелба. С нея Дельо е повалял враговете от 300 метра!
"Това е снайперът на миналите векове - пушка с много дълга цев, която може да поразява много точно на голямо разстояние", разказа археологът проф. Николай Овчаров.
С такава пушка се стреля много трудно, защото и най-малкото трепване променя траекторията, но Дельо е бил майстор на далечната стрелба.


В сбирката има и други ценни оръжия. Едно от тях е италианска пушка, използвана по време на въстанието на Гарибалди, в което е взел участие и българинът Капитан Петко войвода. В приклада на пушката е вградена италианска лира, по този начин собственикът на оръжието оставил спомен от тези велики за Италия години.
Сред ценните експонати е и калъп за куршуми, по който личат следи от сребро. Според преданията Делю е загинал от сребърен куршум, тъй като друг не го ловял и османците изработили магически, за да го убият. В сбирката има вещи и на други бележити войводи - Момчил, Ангел, Индже и други.
Дельо хайдутин е роден в Беловидово (дн. Златоград) и действа с чета в Централните Родопи. Най-известен е с дейността си против насилственото ислямизиране на родопските българи. Начело е на обединените хайдушки дружини, които нападат село Райково (дн. квартал на Смолян), за да отмъстят за убийството на 200 райковчани, отказали да приемат исляма.

Реклама


Подвизите на войводата са увековечени в много народни песни, предания и легенди. Най-популярната е "Излел е Дельо хайдутин", която е изпълнена от Валя Балканска, записана на златен диск и изпратена в Космоса.
"Бях поканена на откриването на музея, но не успях да присъствам, защото имах професионален ангажимент. Знам, че там има мой голям портрет, който ще бъде осветен. Когато имам повече свободно време, задължително ще го посетя. Сега постоянно съм на път и имам ангажименти - концерти и частни празненства", коментира пред "България Днес" народната певица Валя Балканска.


От Музея на хайдутството споделиха пред вестника, че интересът от страна на туристите расте всеки ден и могат да се похвалят с добра посещаемост само няколко дни след откриването.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама