Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6196382 www.bgdnes.bg

Връщат делото срещу Мейзер

Апелативните магистрати откриват нарушение

Ще се гледа от други съдии за нова присъда, майката на Ники била игнорирана

На първа инстанция ще се гледа отново делото срещу Анита Желева-Мейзер. Това решиха апелативните магистрати след почти един месец размисъл. Те са категорични, че делото трябва да се гледа пак от други съдии, които да постановят нова присъда. Причината за новото начало на процеса е, че майката на Николай Димов – Петранка, не е взела участие в залата. На делото бил даден ход, без тя да присъства, което било процесуално нарушение.
Подсъдима в процеса е Анита Желева, която е обвинена в непредумишленото убийство на съпруга си и даване на подкуп на полицай, за да не я задържи. Тя е направила самопризнания и в момента се намира в Сливенския затвор.
В решението на апелативния съд, което излезе в петък, е отбелязано, че Петранка Димова е получила формално призовка да се яви като пострадала на делото на 22 декември 2016 година. Освен това тя е получила и съобщение да се конституира като частен обвинител срещу снаха си Анита. Така ще може да участва активно в делото, да задава въпроси, да прави възражения и да настоява за експертизи. Тя е заявила това си желание още в деня, когато разбрала, че може да бъде частен обвинител срещу Мейзер - на 16 декември м.г.

Реклама


На самото заседание Димова не се явила, защото била тежко болна. Адвокатите й Иван Томов и Емил Иванов са поискали отлагането на процеса, но съдът е счел, че няма нужда от това, тъй като Петранка все още не била страна по делото, а само свидетел. До този момент тя фигурирала в процеса като частен обвинител. Магистратите я конституирали като такава чак след като вече е даден ход на процеса, въпреки че жената я нямало в залата. В общоприетата практика частните обвинители се конституират в началото на делото, коментираха казуса юристи.
Затова Димова не могла да направи своите искания за допълнително разследване и нови експертизи, каквито е заявила, че настоява да бъдат извършени. На практика била игнорирана в първата фаза от съдебната сага.
Така магистратите се съобразили само с исканията на Анита Мейзер и адвоката й, които настояли за съкратена процедура - без изслушване на свидетели и анализ на доказателствата по делото в зала. Така съдиите на практика нарушили закона, за да може процесът да тръгне веднага.


Освен че окръжните съдии игнорирали майката на Ники, те пренебрегнали и нейните адвокати. Те не са можели да изразят становище относно това дали самопризнанията на Анита се подкрепят от достатъчно доказателства. Нещо повече - самите съдии не са се мотивирали на базата на събраните улики, за да постановят присъдата й от четири години и половина затвор. Със самопризнанията си Мейзер автоматично съкращава престоя в затвора с 1/3 и бе пратена за 3 години в Сливенския. В момента тя се намира там, като адвокатът й Петър Чалъмов полага неимоверни усилия да промени мярката й за неотклонение в по-лека. Дори писал жалба до върховните магистрати в София да разгледат казуса със силиконовата му клиентка.
"В крайна сметка самият съдебен състав, който е бил длъжен да го стори, също не е изразил пред страните ясно виждането си относно необходимата доказателствена подкрепа въпреки задължението за произнасяне с мотивирано определение", пишат още апелативните магистрати.
Така делото на Анита ще се гледа на втора инстанция, а през това време адвокатът й Чалъмов се заканва да я извади на свобода.


   Нова експертиза

С надежда за пълен обрат в процеса посрещат новината поверениците на почернената майка. Те вярват, че новите магистрати ще обърнат внимание на експертната справка, която е била направена в София. Тя установява прелюбопитни детайли около настъпването на смъртта и удушаването на 102-килограмовия културист. Според снимките от аутопсията и установените травми той е бил ударен силно в тила с предмет. След това е бил задушен не със свински опашки, а с притискане на устата, носа и снагата. Освен това експертите смятат, че той е бил убит на земята до масажната маса - където е намерен трупът, а не върху нея, както твърди Анита. Тези хипотези могат да бъдат доказани с петорна медицинска експертиза, която ще бъде поискана по делото от страна на почернената майка на Николай Димов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама