Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/6196401 www.bgdnes.bg

ЦСКА и "Левски" тренират дузпи

Джони Велинов учи Китанов как се спасява

Йоргачевич и Митрев надъхват Кръстев

ЦСКА-София и "Левски" яко тренират дузпи преди днешното дерби на стадион "Васил Левски". Последните два мача между "червени" и "сини" бяха решени именно с удари от бялата точка и грандовете искат да са максимално подготвени за подобен развой днес.
През есента Преслав Йорданов донесе равенството на ЦСКА след точен удар от дузпа, а преди месец Роман Прохазка даде началото на обрата на "сините" отново с шут от бялата точка. Като цяло в последните години дербито често се решава с голове от 11-те метра, като вратарите и на двата отбора така и не могат да отразят ударите.
Задачата да подготви стража на ЦСКА Георги Китанов има не кой да е, а легендарният Георги Велинов-Джони. Големият вратар в момента работи в школата на "червените" и дава безценни съвети на младия Китанов как да спасява и предотвратява нарушения в пеналта. Джони се слави като един от най-големите дузпаджии в историята на българския футбол и определено има с какво да помогне на Китанов. В последното дерби именно дошлият от "Черно море" страж направи грешка и спъна Давид Яблонски в наказателното поле, след което Прохазка го наказа от бялата точка. Китанов се готви и с гледане на ударите на Прохазка от бялата точка. Словакът е щатният изпълнител на "Левски" и при нарушение в наказателното поле той отново ще застане зад топката. Китанов твърди, че е забравил грешката си от последния мач и е готов да покаже какво може в днешното дерби.


"Реваншизъм след онзи мач няма - каза вратарят на ЦСКА. - Искам да дам най-доброто от себе си, това е всичко. ЦСКА е отбор, който винаги се бори за най-високото стъпало и съответно напрежението е малко по-голямо. Но като имаш манталитет, с който искаш да побеждаваш във всеки мач, това не ти прави особено впечатление. Всеки може да направи грешка, но ако тръгнеш да я мислиш и да се вайкаш за нея, си свършен. Колкото по-бързо забравиш лошите моменти, толкова по-добре."
"Сините" освен дузпи тренират завършващи удари като цяло. Именно този елемент им куца сериозно. Младият страж Николай Кръстев отново ще получи сериозно надъхване преди двубоя. То ще е от колегите му Боян Йоргачевич и Божидар Митрев. Сърбинът, който е контузен, и колегата му дадоха безценни съвети на Кръстев и преди дербито през март. Тогава младокът се справи повече от отлично и единодушно беше избран за Играч на мача.


"Уча се от Мануел Нойер, от Давид де Хеа, в България от Божката Митрев и от Боян - призна Кръстев. - Ние сме едно семейство и те двамата ми дават постоянно напътствия преди мач на тренировка, за което съм им много благодарен". Отговорността за мен сега е по-голяма, защото показах добри игри"
Треньорът на вратарите на "Левски" Валентин Захариев похвали възпитаника си.
"Първото нещо, заради което Николай Кръстев достигна до тук, са неговите качества - физически, психически - каза специалистът. - Той е едно момче, което заслужава доверие. С каквото и да се занимава - спорт, бизнес или друго, Кръстев ще има успех. Той е изключително възпитан и коректен."
"Що се отнася до последния мач на "сините" срещу "червените", когато Кръстев трябваше да застане под рамката, треньорът е бил притеснен.
"Ако ви кажа, че съм бил най-спокойният човек, няма да ми повярвате - каза Захариев. - На това момче му имам страхотно доверие. И да беше сгрешил, аз щях да поема отговорността. Никога няма да го обвиним за нищо. Така че може да продължава все така."
Треньорът на "Левски" Николай Митов загуби най-опитния си играч за дербито. Специалистът няма да може да разчита на капитана Веселин Минев, който има травма. Левият бранител опита да се възстанови за срещата, но има разкъсване на мускула и отпада от състава.
Както и на 4 март, ляв защитник ще бъде Сашо Александров. Бившият футболист на "Черно море" игра на този пост вече няколко пъти под ръководството на Митов. Вдясно ще бъде върнат Роман Прохазка.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама