Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6199242 www.bgdnes.bg

ИРА прала пари у нас

Обвинения за пране на пари в България срещу главорези от Ирландската републиканска армия (ИРА) повдигна прокуратурата в Дъблин. Събраните до момента доказателства сочат, че хора от ръководството на терористичната организация са успели да легализират стотици милиони евро у нас чрез покупка на недвижими имоти, става ясно от публикация в месния вестник "Айриш сън". Част от парите впоследствие са използвани за купуване на оръжие и планиране на атентати. С част от парите терористите създават и своеобразен пенсионен фонд за "доброволци", с който са плащани обезщетения за загинали или вкарани в затвора членове на групировката.

Самата схема за препиране на черните милиони е засечена от властите в Ирландия преди седем години, но заради използването на офшорки сигурни доказателства няма. Едва наскоро с помощта на чужди данъчни служби са събрани необходимите улики.
Очаква се съвсем скоро срещу измамниците да започне и дело за неплатени данъци. Не е изключено обвинения да получат и българи, помагали на терористите от ИРА да преперат милионите.


Като бос на групата е сочен дъблинският адвокат Майкъл Лин, който години наред е сочен от спецслужбите за финансист на ИРА, научи "България Днес". Аверът на терористите цъфва у нас за първи път през 2007 г. след като успява да завлече банки и стотици граждани в родината си с над 80 милиона евро. Заради аферите има издадена и заповед за арест чрез Интерпол, но тя не важи извън Ирландия, защото става дума за граждански иск. Така акостиралият у нас човек от ИРА необезпокоявано си наема офис и започва регистриране на множество фирми. Като партньори ирландецът привлича чеченския мафиот Руслан Гапаев. Консултации му прави и асоциацията на бившият зам.-шеф на ДПС Осман Октай.
Първоначално финансистът на терористите изкупува срещу милиони евро десетки апартаменти и вили в елитни квартали на София. Впоследствие са придобити огромни парцели в Шкорпиловци, където започва изграждането на огромен ваканционен комплекс за над 75 млн. евро. Лин стартира строителството и на няколко хотела край Разлог. Парите според запознати са превеждани у нас от името на няколко офшорки. Схема, която прилагат и родни кримивеличия като братя Маргини и Брендо, за да легализират пари с неясен произход.
Първоначално строителните работи вървят с пълна сила. Ангажираните местни компании копаят и леят основи на сградите и дори получават пари за част от изработеното. След като гръмва скандалът в Ирландия, финансистът на терористите изчезва, завличайки с огромни суми строители и архитекти.
Част от компаниите на Майкъл Лин набързо са прехвърлени на подставени лица.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама