Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6201004 www.bgdnes.bg

Още разследват Поптодорова


Случаят не е приключен, чака се присъда, казаха от полската прокуратура

Бисерка БОРИСОВА

Полската прокуратура все още разследва задържаната за кражба на скъпа козметика от летището във Варшава бивша българска посланичка в САЩ Елена Поптодорова.
Това заяви за "България Днес" говорителят на Окръжната прокуратура във Варшава Михал Джиекански. Инцидентът стана в края на февруари. От около месец насам самата Поптодорова обяснява пред българските медии, че е платила глоба от 2000 полски злоти, или около 500 евро, с което сагата се изчерпала.
"Обясних, че съм допуснала неволна грешка, извиних се и заплатих полагаемата се глоба. Така случаят приключи", посочи Елена Поптодорова в разпространено чрез БТА изявление, като след това повтори думите си и в телевизионни интервюта.
Бившата ни дипломатка явно нещо се е объркала, защото полските разследващи органи са на съвсем друго мнение от това, която тя постоянно лансира у нас.
"Мога да ви информирам, че разследването срещу госпожа Поптодорова продължава. Тя все още не е получила окончателната си присъда", категоричен бе пред "България Днес" говорителят на Варшавската прокуратура Михал Джиекански.
Тъй като вестникът цитира пред него изявленията на госпожа Поптодорова, че случаят е "приключен", полският прокурор направи допълнителна проверка. Заключението от нея потвърди първоначалните му думи. "Случаят продължава, присъда тепърва се чака!", обобщи господин Джиекански.


В предишни разговори с "България Днес" той поясни, че за престъпление като това на българската дипломатка полските закони предвиждат не само глоба, но и затвор.
"Присъдата може да бъде от 3 месеца до 5 години затвор", каза Михал Джиекански.
Дали наистина поляците ще наложат и някакво по-тежко наказание на Елена Поптодорова освен глобата, тепърва ще се разбере. От полската прокуратура не се ангажираха със срок, в който разследването да приключи и присъдата да стане факт.
За инцидента с Елена Поптодорова стана ясно на 28 февруари. Тогава няколко полски медии съобщиха, че предния ден българската дипломатка е била заловена на летище "Фредерик Шопен" във Варшава с козметика на стойност 1600 злоти, или около 400 евро. "България Днес" пръв успя да разбере от мениджърите в магазина на летището, че става въпрос за крема "Орхидея Империал" на „Герлен“. По думите на мениджърката на фришопа споменатият крем бил най-скъпият им продукт. По това време от външно министерство заявиха, че тепърва проверяват дали информацията за кражбата е вярна, но впоследствие се разбра, че са били наясно с всички подробности по случая. Самата Поптодорова обясни, че докато разглеждала крема, телефонът й звъннал и улисана в разговора, забравила, че държи неплатена вещ в ръката си. После я задържали, платила глобата и всичко приключило.
Малко след обяснението й от полската прокуратура изпратиха официално съобщение, в което обясниха, че всъщност кражбата станала няколко дни по-рано и кремът отлетял с Поптодорова за България. Чрез охранителните камери на летището българската дипломатка била идентифицирана и заловена при завръщането си в Полша. Тогава тя се легитимирала с дипломатически паспорт и платила и глобата, която до момента не е окончателното й наказание.
След завръщането на Елена Поптодорова в България настана дискусия защо тя притежава дипломатически паспорт, въпреки че не е действащ дипломат. Около месец след избухването на скандала от външно министерство заявиха, че обявяват дипломатическия паспорт на Елена Поптодорова за невалиден. Междувременно Поптодорова подаде оставка от поста си на ръководител на централноевропейския офис на Американския еврейски комитет във Варшава. Отскоро тя е на работа в Атлантическия клуб, оглавяван от Соломон Паси.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама