Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6203387 www.bgdnes.bg

"Наглите" се движели като дипломати

Любо Гребеца отвличал с джип с червени табели

Вдовицата на ликвидиран от бандата се покри в чужбина

Ваня ТОДОРОВА
Джип с дипломатически регистрационен номер е ползвал Любомир Димитров - Любо Гребеца от кръвожадната банда на "Наглите". Това стана ясно по време на делото в Софийския градски съд (СГС) срещу опасния бандит, който в момента е подсъдим за отвличането и последвалото го убийство на Юлиян Лефтеров-Кокошката. Гребеца е изправен пред Темида и за похищението и разстрела на авера си Иван Пайнавелов-Сапата през далечната 2009 г. Димитров вече изтърпява друга присъда от 15 години затвор за участие в "Наглите". Бандата отвлича 11 души и ги държи в плен, докато не получава откупи за живота им от стотици хиляди евро.


Преки свидетели на отвличането на Юлиян Лефтеров разказаха пред СГС, че похитителите му се движели със светъл джип с червени дипломатически номера. Очаква се в хода на процеса да се изясни как престъпниците са се сдобили със специалните табели. Възможно е да са били фалшиви, откраднати или автентични. Според наблюдатели на случая е много любопитно, ако са били истински, как точно кръвожадните престъпници са се сдобили с тях. Една от най-смелите версии е, че сред покровителите на бандата е имало дипломати. Дали това е така предстои да се разбере до края на делото.

Реклама


Двама преки очевидци на бруталното престъпление бяха доведени в съда принудително вчера, след като месеци наред опитите да бъдат открити и призовани удряха на камък. Пред магистратите свидетелят Мирослав Янев обясни, че във въпросната вечер видял сребрист джип с дипломатически номера и със синя полицейска лампа на таблото. Колата спряла до мерцедеса на Лефтеров, който секунди по-рано паркирал пред дома си в София. От сребристия джип изскочили трима въоръжени мъже с маски на лицата, облечени в тъмни дрехи с надписи "полиция". Закопчали съседа му с белезници, качили го в багажника на автомобила си, направили бърза маневра и изчезнали с мръсна газ от мястото. Действали все едно са отработили всичко - мълчаливо, без крясъци, без разговори. В първия момент Мирослав Янев помислил, че става свидетел на полицейски арест на комшията си. Усъмнил се обаче в тази версия, защото съседът му бил наблъскан в багажника на сивия джип, който потеглил от мястото с изключена синя лампа. Тогава Янев подал сигнал на спешния телефон 112 за случилото се пред очите му. За наличието на червените дипломатически номера на джипа на похитителите разказа и друг пряк очевидец - свидетелят Константин Коев. Той също видял как маскираните напъхват Лефтеров в колата си и изчезват.
Съдът и този път не успя да чуе версията на вдовицата на другата жертва - Иван Пайнавелов-Сапата. Диана Михалкова е неоткриваема от началото на процеса. Младата жена напуснала страната заедно с малката им дъщеричка преди близо четири години. Двете се установили във Великобритания и от лятото на 2013 година не са се връщали в България, показва справка на Гранична полиция, представена в съда на едно от заседанията. Според една от версиите причината за бягството бил страхът на майката за живота на детето й и нейният собствен. Бащата на убития Юлиян - Георги Лефтеров, имал данни, че вдовицата се е върнала в България и била забелязвана в Студентски град в София, но "никой не я търси". Покрусеният родител отхвърли предложението на СГС показанията й от досъдебното производство да бъдат приети като доказателство и да бъде преустановено нейното издирване, за да даде лично обяснения пред съда.

Схема за бързи пари

Юлиян Лефтеров става жертва на схема за изкарване на бързи пари, сочи обвинителния акт. Той е убит на 8 януари 2009 г. в местността Елата между софийските села Плана и Железница. Според обвинението Гребеца го е прострелял два пъти в главата. Убийството е част от мнимото отвличане на самия Лефтеров, организирано съвместно с жертвата. Димитров заедно с още двама мъже подготвили и инсценирали "отвличането", за да вземат откуп от близки на Лефтеров. Той обаче пропуснал да каже на "похитителите" си, че пред дома му има видеокамери. Затова и избухнал скандал между него и Гребеца, при който Лефтеров е застрелян, а трупът му заровен. 40 хиляди евро откуп прибрал Любо Гребеца за отвлечения, след като вече го бил ликвидирал.
Няколко месеца по-късно, на 12 април, Гребеца убил и Сапата при спор за пари и закопал трупа край село Бистрица, пише в обвинителния акт.




Реклама
Реклама
Реклама
Реклама