Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6206138 www.bgdnes.bg

Жертви спасяват Ценко Чоков

От страх за живота си, свидетели скандално се отказват от показанията си срещу кмета на Галиче

Под брутален натиск и заплахи за живота си основни свидетели срещу Ценко Чоков масово се отказват от показанията си срещу него, научи "България Днес".
Кметът на Галиче и синът му Мартин са обвинени, че са членове на зловеща банда за рекет, лихварство, жестоки побои и палежи. Трима ключови свидетели на прокуратурата се изправиха пред спецсъда в четвъртък да разкажат за зверствата, на които са били подложени. Вместо това те скандално оневиниха своите мъчители.
"Показанията, които съм дал срещу Ценко Чоков, не са верни. Бях объркан, в селото беше хаос, полицията ме натискаше. Искам да се откажа. Съжалявам, че така се случи!", втрещи магистратите Петър Давидов. Младежът трябваше да разкаже за изтезанията, на които е бил подлаган той и цялото му семейство от Ценко Чоков и синовете му. Вместо това той се опита да убеди съдиите, че нарисуваните с брутални детайли издевателства са измислица. Възмутен, прокурорът настоя да бъде прочетен пред магистратите целият разпит на младежа по време на досъдебното производство, за да стане ясно каква е истината.
"Ценко Чоков и синовете му тероризират непрекъснато жителите на ГаличеУ, разказва едва преди година Давидов пред разследващите.
"Дядо ми бе изнуден от Чоков да си продаде къщата за 1000 лева. Аз отидох да му потърся сметка, но кметът ме заплаши, че ще ми счупи краката. Даде 250 лева на майка ми и вуйчо ми и случаят се приключи, никой не посмя да се оплаче. Чоков тогава ми каза, че е купил целия квартал, само тази къща му е липсвала в колекцията, затова настоявал да я има", разказва в показанията си свидетелят.
"В средата на 2012 г. бях с приятели в дискотеката в Галиче, когато едно момче Мирослав и Мартин Чоков се скараха и се сбиха. Синът на кмета получи само драскотини. След няколко дни, докато си спя в леглото, в стаята ми нахлу Ценко Чоков. Завърза ми ръцете и краката и ме натовари в автомобила си. Закара ме пред кметството. Посред бял ден започна да ме бие по главата и да ме рита в бъбреците. След това ме качи в кабинета си. Сложи ме на един стол. Завърза ми ръцете отпред, все едно съм прегърнал стола, и грабна един кабел. Започна да ме налага с него по гърба. Крещеше ми: ДСега ще видиш ти какво е да те бият. Удряше ме поне 5 минути, докато не припаднах от болка. Спомням си, че ми обясняваше, че ми отмъщава заради това, че не съм се намесил да помогна на Мартин по време на боя в дискотеката", в детайли разказал по време на разпитите пред съдия Давидов. 28-годишният младеж обяснява и за любимия метод за мъчение на кмета на Галиче. По думите му Ценко Чоков използвал рибарска мрежа, която завързвал с въже към джипа си. Хвърлял жертвата си в язовира и я оставял да бълбука известно време, след което я издърпвал. Ако не получавал желания резултат обаче, Чоков връщал "улова" си отново във водата, докато не се пречупи, обяснява свидетелят.
Пред спецмагистратите вчера обаче Давидов безочливо заяви, че се е объркал. Освен това Димитър Каменов от зловещата банда бил обикновен козар, а Иван Тодораков, също подсъдим, изключително бедно момче. Двамата нямали нищо общо с луксозния начин на живот, който прокуратурата им приписва.

И брутално пребит забрави за мелето

Тотално се отрече от показанията си срещу Ценко Чоков и Радослав Илиев. 19-годишното момче бе зверски пребито от сина на кмета Мартин в началото на годината. Откаран бе във врачанска болница от свой приятел в изключително тежко състояние. Пред разследващите бяха представени и медицински документи, удостоверяващи боя, води се досъдебно производство по случая.
"Искам да кажа, че досега бях под натиск, принуждаваха ме да дам неверни показания. Не е имало никакъв инцидент. Веселин Тушинов и Веселин Попов-Лунгара ме принудиха да говоря лъжи", обяви в спецсъда в четвъртък Илиев.
"Веселин Тушинов ми каза да кажа, че съм бил в дискотеката на центъра в селото, пили сме с още момчета, седели сме на едно сепаре до прозореца и сме видели как Ценко и Мартин Чоков го бият", разказа свидетелят и за новата си версия за боя срещу друга жертва на скандалния кмет.
Освен това плахото пухкаво момче заяви, че Ценко Чоков се занимавал само със земеделие и отглеждане на крави.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама