Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6209684 www.bgdnes.bg

Смениха ченгетата, които нищят смъртта на Фаса

Прокурори се пънат, разследването буксува

Няма доказателства за вината на Мария, категорични са от полицията

Сменен е разследващият екип полицаи, които нищят причините за смъртта на серийния изнасилвач Богдан Динев, научи "България Днес". До отвода на ченгетата се стигнало, след като не са били открити достатъчно доказателства, които да уличават ученичката Мария в умишлено убийство. Именно това била причината разследването да бъде удължавано няколко пъти след инцидента.


През юли миналата година момичето отива в дома на Боньо Фаса, за да се запознае с дъщеря му, разказва самата тя пред полицаите. Там е нападната, повалена на земята, а Динев заплашва да я насили и оплоди. Момичето го наръгва с нож и бяга.

Реклама

Въпреки километричното досие на Боньо Фаса и признанията на Мария прокурорите били убедени, че момичето може да е посегнало на изнасилвача с умисъл. След като полицаите не открили ни едно доказателство в подкрепа на тази хипотеза, те били сменени по искане на обвинителите.
Според един от слуховете причината за отстраняването им бил отказът да извършват нерегламентирани действия. Става въпрос за системно подслушване на телефоните на Мария и следенето й без официална разпоредба за това, разкриват запознати с разследването.


Още преди време самата Мария се оплака, че телефонът й се подслушва. Тя споделила на приятелките си, че всяко момче, с което разговаря по телефона, след това е викано на разпит, макар да няма нищо общо със случая.


Нещо повече - назначена била поредна експертиза за смъртта на Богдан Динев - в София. Именно нейните резултати се оказали незадоволителни за обвинителите, за които било въпрос на чест да докажат вината на ученичката, разкриват пред „България Днес“ източници от старозагорското разследване.


Един от прокурорите изказал притеснението си от резултатите, които установили, че Фаса не е наръган в слабините, а над лакътя и отзад в бедрото. Първоначално се смяташе, че Мария е намушкала няколко пъти Фаса в слабините и е прерязала важна артерия. Затова и изнасилвачът се строполил и издъхнал от кръвозагуба, а ученичката избягала. След като обвинителите се консултирали с експерти по отношение на новата експертиза, достигнали до извода, че няма как двете наръгвания в крайниците да доведат до смърт от кръвозагуба. А механизмът, по който са нанесени ударите, говорел за самозащита и отбрана, а не умисъл. Така версията за користен план от страна на ученичката Мария издиша, а обвинителите се чудели как да се обосноват в обвинителния акт.


С новата софийска експертиза поредните опити на прокуратурата да докаже хипотезата, че Мария си го е търсела в къщата на Боньо Фаса и едва ли не е планирала убийството му, се провалят. Въпреки категоричните доказателства, че Мария всъщност е жертва, а не виновна в случая, обвинителният акт вече близо година не може да стигне до съда.
Девойката е освободена срещу 500 лева гаранция, но все още я грози условна присъда за смъртта на Фаса.

Реклама
Реклама
Реклама