Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6209688 www.bgdnes.bg

Бащата на насилената Ирена - Георги: Не ни е страх от Евстатиев!

Доволни сме, че получихме справедливост

"Година и половина след това нещастие, което ни сполетя, гледаме да не коментираме инцидента. Но все пак сме удовлетворени, че дъщеря ни получи своята справедливост. Не се притесняваме, че ще намалят присъдата на втора инстанция." Това коментира лаконично пред "България Днес" бащата на изнасилената ученичка Ирена - Георги Белухов, ден след именния си ден. Като подарък за празника му Темида отсъди 6 години затвор за бившия кмет на Пазарджик и Стрелча Иван Евстатиев. Той е виновен за това, че е напил до невменяемост тийнейджърката и се възползвал да прави секс с момичето. Грозната случка става в хотелска стая в Стрелча през януари 2016 година. Близо 18 месеца семейството на момичето се тревожи за изхода от процеса заради нестабилното психично състояние на девойката от стреса, който е преживяла. Момичето посещаваше психолози и изпадаше в депресии, като се заключваше на тъмно и странеше от хората. За капак, след като делото започна, се налагаше Ирена да вижда насилника си на всяко заседание, като един от разпитите я докара до ступор.
Прокуратурата също е доволна от решението на съдиите и не протестира 6-годишната присъда. Адвокатът на Евстатиев - Ташкена Колчева, обаче ще обжалва, като продължава да твърди, че Евстатиев е невинен. Тя пледира, че ласките между 62-годишният бивш кмет и ученичката са започнали, преди момичето да се напие. Опитите да докаже това чрез телефонните разговори на Ирена се оказаха безуспешни.
"Ирена е изпаднала в невменяемост в момента, в който е легнала на леглото. В продължение на 10 минути Евстатиев се е опитвал да целува и гали ученичката, а тя се е дърпала до последно. След това момичето не помни нищо. В този момент тя е била в състояние на невменяемост заради сериозното количество погълната водка. Това доказват химическата и психиатричната й експертиза", категоричен е повереникът на пострадалата - адвокат Иван Грошев. Той прогнозира, че и втората инстанция ще потвърди 6-годишната присъда на бившия кмет. "Смятам, че присъдата е обективна", коментира още Грошев. Той обобщи, че на базата на показанията на момичето и самия Евстатиев и медицинските, химически и психиатрични анализи бившият кмет категорично се е възползвал от пияната до несвяст ученичка. "Освен това самото му поведение след акта е показателно. Той е замитал, разчиствал и прал след секса в хотелската стая. След това е заплашвал Ирена да не казва на никой и дори я е подкокоросвал да лъже, че е учила при своя съученичка. Тези действия говорят за виновност, за гузност. Той е осъзнал, че е извършил нещо неправилно", категоричен е адвокат Грошев.
Най-вероятно процесът ще започне на втора инстанция през юни. Тогава се очаква да се точат поредна доза разпити на свидетели и медици по искане на адвокат Ташкена Колчева. Тя се опитва да докаже, че Ирена е прелъстила бившия кмет и доброволно си е легнала с него. "В показанията си Ирена категорично твърди, че не е имала нито идея, нито намерения да бъде близка с по-възрастния от нея мъж. Тя е изпитвала уважение и му е имала доверие. Качила се е от наивност и е сбъркала", категорични са и близките на момичето.
За момента Евстатиев остава в Пазарджишкия затвор. Според прокуратурата и съдиите има опасност той да се укрие, ако бъде пуснат срещу по-лека мярка.
Самият Евстатиев отново изпадна в мълчание, като не обели и дума, след като чу решението на магистратите. Преди произнасянето на присъдата обаче той призна пред Темида, че е извършил нещо неморално и че съжалява за това.


Карал я да пие на екс за Москва

Евстатиев и Ирена се познавали от времето, когато момичето работело в предизборната му кампания. Това помогнало на девойката да замине на екскурзия в Москва. На 15 януари 2016 година Ирена и Евстатиев се срещнали случайно пред хотела в Стрелча. Бившият кмет поканил ученичката в стаята си, за да й обясни как да кандидатства право. Обещал да й помогне за изпитите. След това извадил бутилка с водка и карал Ирена да му разказва за екскурзията. Наливал й водни чаши с концентрат и я карал да пие на екс за Москва. След като изпили цяла бутилка, Ирена заспала на леглото му, а той се възползвал сексуално от нея. Тя не била в състояние да се съпротивлява, категорични са медиците, извършили химическата експертиза.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама