Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6215351 www.bgdnes.bg

Циганската версия за смъртта на Ася: Дима поръчва 3-годишната си щерка

Уговорила втория си мъж да я убие, искали да бягат в Германия без детето

Борислав РАДОСЛАВОВ

Снимки: Пламен КОДРОВ

Неочакван обрат с убийството на 3-годишната Ася!
Майката на момиченцето Димитрана е знаела за готвеното престъпление от втория й мъж Николай. Двамата се уговорили бившият затворник да затрие невръстното момиченце и да представи кървавата вендета като нещастен случай - все едно детенцето е паднало от леглото и е починало.
Докато трае убийството във фермата във видинското село Слана бара, майката е трябвало да изведе кравите на паша и да не присъства на екзекуцията. След убийството двамата решили да избягат в Германия, където да работят и спечелят пари.
Версията за ликвидирането на малката Аксиния изплува на погребението на момиченцето в съседното село Новоселци, където детенцето растяло под грижите на майка си Димитрана и баба си Виктория.


Сценария споделиха пред "България Днес" близки на семейството роми, дошли да се простят с убитото по особено жесток и мъчителен начин момиченце. Въпреки роднинската си връзка мургавите жители на Северозапада не скриха подозренията си, че именно майката стои в основата на убийството.
Ася е родена в осмия месец и е изоставала в развитието си. Все още не била проговорила и проходила. Най-много й се е дразнел Николай, нейният пастрок. Бандитът излязъл на 21 март от врачанския затвор условно предсрочно и заедно с изгората си Димитрана се цанили за кравари във ферма в близкото село Слана бара. Дни преди това мъжът на Димитрана заминал на гурбет в Германия, а тя бързичко му намерила заместник.

Реклама


С Димитрана и Николай била и малката Ася. Постоянният плач и невъзможността да се изрази нервирали Николай.
"Той няма деца, въпреки че е на 30 години. Излъга, че има едно, ама не му вярваме. Той мрази деца. И искал да утрепе всичките й отрочета", споделят ромите.
Димитрана била безумно влюбена в Николай. Той се възползвал от силните й чувства и лесно я склонил да се отърват от малката й щерка. Покрай него Димитрана започвала често да шамаросва бебето и дори го оставяло гладно и жадно с дни наред, споделят мургавите й роднини. Докато се стигнало до фаталния 7 май, когато малко преди обед Николай уби малката Аксиния.
Николай и Димитрана били допълнително изнервени от спонтанния аборт, който майката на Ася направила преди три месеца. Така тя загубила дете, което трябвало да направи Николай баща. А яростта към невръстната му доведена дъщеря избуяла в кървава разплата.


Двамата решили да бягат в Германия и да изкарат пари. За готвеното пътуване зад граница сподели пред "България Днес" Димитрана, но отхвърля категорично всички твърдения за нейно участие и обещава да реже парче по парче Николай, да го изкорми и запали.

Щерката Стефани: Затри я, защото плачеше!

Свидетел на ужасяващото престъпление станала по-голямата дъщеря на Димитрана.
"Започна да я бие, защото много плачеше. Удари я с желязо по гърба. Беше много страшно. Аз гледах, но не посмях нищо да кажа", сподели пред вестника 8-годишната Стефани.
През това време Димитрана била на паша с кравите. Винаги до фаталния момент двамата с Николай изкарвали животните заедно, но не и този път. След като пробвал да измие кръвта с кока-кола и лимонада, килърът занесъл бездиханното телце на собствениците на фермата с жаловит поглед и твърдението, че "нещо стана" и "Ася падна от леглото".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама