Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6218742 www.bgdnes.bg

Мейзер пак на съд Не се отрича от признанията си

Светкавично определиха дата за заседанието

Отново се изправя пред съда скандалната Анита Мейзер. По-малко от месец след като апелативните магистрати върнаха делото за преразглеждане на Окръжния съд във Варна заради нарушения, започва повторно процесът за смъртта на мъжа й Николай Димов.
Анита Желева-Мейзер е осъдена на три години затвор за това, че е удушила мъжа си по непредпазливост със свински опашки. След това се опитала да подкупи полицай, за да не я задържа. Макар по обвинението за причиняване на смърт по непредпазливост Анита да можеше да се отърве с условна, признанията й, че е дала подкуп на ченге, й гарантираха затвор. Рушветът за униформен се наказва по-тежко и от непредумишленото убийство по закон.
На 19 май Анита ще застане пред Темида за трети път, а делото ще се гледа по съкратената процедура. Това на практика означава, че доказателства, алибита, експерименти и експертизи няма да бъдат обсъждани в залата. Заседанието най-вероятно ще бъде закрито, а всички искания на двете страни ще бъдат представяни писмено.
Съкратената процедура и самопризнанията на Мейзер й гарантират намаляване на престоя зад решетките с една трета. Въпреки това тя до последно твърдеше, че не е подкупвала ченгетата.
Апелативните магистрати върнаха делото за колегите си от окръжния, защото напълно не са допуснали почернената майка в процеса. Петранка Димова иска да участва активно като частен обвинител и граждански ищец. На делото е бил даден ход, без тя да е в залата. Жената се поболяла след смъртта на сина си и пуснала молба да я изчакат и да отложат заседанието. Съдът я уважил, но дал ход на процеса и чак в края на заседанието магистратите записали майката като частен обвинител. Така тя ще може да участва активно в процеса - да се запознае с делото, да иска събирането на нови доказателства и да поддържа обвинението на прокуратурата.
Очакванията на адвокатите на Петранка за назначаване на нови експертизи за смъртта на Николай и травмите по тялото му останаха попарени. "Щом ще се гледа по бързата, значи не се отказва от признанията си. Прехвърлят си делото като горещ картоф, а явно някой не иска да се научи истината за смъртта на Николай", категорични са запознати с разследването.
Десетки улики около мистериозното убийство водят към версията, че Анита може само да е затегнала свинските опашки, но Ники да е бил бит до безсъзнание от друг. За това свидетелства експертна оценка, изготвена от софийски медици. Макар да е приложена по делото, съдиите упорито не назначават исканата петорна съдебномедицинска експертиза. Тя може да даде отговор дали наистина Николай е издъхна от запушването на носа и устата, след като хрущялната кост на носа му е била счупена и е бил шипнат жестоко в тила. Освен това ще стане ясно и дали опашките са били вързани, докато е бил жив, или вече мъртъв. Медиците от София са категорични, че Николай няма как да се е наранил при падането от масажната маса. Както и че той най-вероятно е бил убит там, където е намерен от полицаите - до масажната маса в локва от кръвта си.
Такива са били и първоначалните заключения на съдебните медици от Варна, които обаче са си направили отвод по делото. Затова и медицинската експертиза е била направена в Плевен.


Адвокат Чалъмов:

Нарушават й правата

"Искаме домашен арест за Анита, защото престоят й в затвора е прекомерен. Тя е държана в нарушение с конвенциите за човешките права." Това съобщи новият адвокат на Анита Мейзер - Петър Чалъмов, който е поел предизвикателството не само да я оневини възможно най-скоро, но и да я извади от Сливенския затвор. За целта той е ползвал непопулярни мерки, като да поиска свободата й от Върховния съд, който е разгледал жалбата му на закрито заседание. Въпрос на дни е Окръжният съд във Варна да разгледа на закрито заседание новото й искане за свобода. "Тя няма да се укрие, но 9 месеца в затвор без окончателна присъда е издевателство", категоричен е пред "България Днес" адвокат Петър Чалъмов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама