Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6222787 www.bgdnes.bg

Баретата се тъпче с шоколад

Кримигероят иска ВИП пропуск от Темида

Златомир Иванов се оплаква от ниска кръвна захар

Екип на "България Днес"

Огромно количество шоколад поглъща на ден Златомир Иванов-Баретата, научи "България Днес".
Кримигероят никога не остава без солидни запаси от сладкото изкушение. Дори тузарският му джип е натъпкан с няколко кашона от какаовия десерт, а причината за нездравословното меню на здравеняка е сериозен проблем със стойностите на кръвната му захар, издават запознати.
Самият Иванов признава това пред магистратите от спецсъда и пуска молба. В жалбата си той настоява да му бъде разрешено да спира с колата си до самия вход на храма на Темида всеки път, когато има насрочено дело срещу него за наркотрафик. Като причина за молбата си той изтъква, че във возилото си винаги има храна, която да му помогне в кризисна ситуация. Ако стойностите на кръвната му захар рязко паднат, гардовете му дотърчават до джипа и скоростно му поднасят от шоколада, за да го свестят. Заради строгите правила за безопасност в спецсъда магистратите категорично отказват достъп на колата на Баретата до паркинга. Така джипът на Баретата остава на стотина метра от входа, които, оказва се, че са фатални според Иванов.
Служители на Баретата издават, че ниската стойност на кръвната му захар не е единствената причина да искат специалното разрешение за достъп. По думите им напоследък босът им трепери от ново покушение. Кримигероят не смее да си покаже носа навън, тъй като е нащрек за нов атентат.


Трийсетина човека бдят над сигурността на боса при всяко негово излизане извън пределите на дома му. Изключение не прави и явяването му за делата срещу него в спецсъда. Тогава от ранни зори около сградата на Темида от бронирани джипове се изсипват десетки мускулести мъжаги, въоръжени до зъби и оборудвани с бинокли, които да следят и пиле да не прехвръкне над спецсъда. Около сградата на Темида, по малките улички, задължително са позиционирани цивилни охранители, които да не се набиват на очи. Снайперисти дебнат от покривите на околните сгради, хванали на мушка всеки подозрителен тип, който се навърта около охранявания периметър от няколко километра, обяснява вътрешен човек от охраната на Златомир Иванов.
Въпреки горещите молби на Баретата магистратите от спецсъда остават безкомпромисни. Те категорично отказват достъп на личния автомобил на Златомир Иванов зад оградата на Темида. "Такива са правилата!", отсичат магистратите.
Съдиите все пак правят отстъпка. Те се трогват от влошеното физическо състояние на сочения за наркобос Златомир Иванов-Баретата, който, макар и да се подпира на бастун, му е изключително трудно да ходи. Четири години след стрелбата срещу него той не се е възстановил напълно след стотици курсове на рехабилитация и медицински интервенции, обясняват запознати.
Магистратите нареждат на охраната преди и след всяко дело Златомир Иванов да бъде ескортиран с кола на спецсъда. Веднага след края на ангажимента му Баретата се натоварва от служебния изход на полицейския автомобил. Возилото прави една пълна обиколка на храма на Темида и стоварва Златомир Иванов точно до возилото му, което със запален двигател го чака до оградата. Там го поемат няколко от неговите гардове. Баретата влиза бързо в личния си автомобил и джипът отпрашва с мръсна газ, разказват очевидци.
Така и двете страни са удовлетворени, тъй като правилата на Темида не са нарушени, а и Баретата не се излага на излишна опасност, крачейки из паркинга на съда, обясняват запознати.

Атентатът

Златомир Иванов-Баретата е направен на решето пред входа на столичната Съдебна палата на 29 януари 2013 година. Тогава здравенякът се кани да влезе в дома на Темида, за да присъства на дело за наркотици срещу него. Придружен е от гардовете си. Секунди преди да влезе, по него се стреля 7-8 пъти. Снайперистът заема стратегическо място на таванското помещение на Търговския дом, намиращ се точно срещу главния вход на съда. Наемникът стреля с "Калашников". Цели се в краката и областта на стомаха, тъй като добре знае, че Златомир Иванов движи с бронежилетка. Четири куршума пронизват месото на Баретата. Едрият мъж се свлича безпомощно на земята, но все пак успява да пропълзи в Съдебната палата и успява да се прикрие от останалите куршуми. Свършвайки си работата, мократа поръчка, наемникът предприема бягство. Подпалва помещението, от което стреля, за да заличи следите си, и потъва вдън земя. Баретата е откаран в "Пирогов", на пихтия са раздробени дебелото, тънкото черво и пикочният му мехур. След четиричасова животоспасяваща операция той оцелява като по чудо.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама