Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6226321 www.bgdnes.bg

Обрат по делото за клането на Геш

Няма ДНК от задържания по ножа от шахтата

Косвени доказателства крепят обвинението срещу Йоан за убийството в Борисовата градина

Ваня ТОДОРОВА

Обрат в разследването за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина настъпи, след като стана ясно, че не може да бъде направена ДНК експертиза. Причина за това е липсата на годен биологичен материал, кръв или дактилоскопски отпечатъчи по ножа, с който се предполага, че е нанесен смъртоносен удар на ученика от Търговско-банковата гимназия в София на 2 юни 2015 г. Това става ясно на дело за изменение на мярката "задържане под стража" спрямо обвинения за жестокото престъпление Йоан Матев. Той поиска да бъде пуснат от ареста, но по негово желание не присъства на заседанието в Софийския градски съд.

Реклама


Този нож и мястото, на което е скрит, е посочен от брата на Йоан - Марсел Матев. Той е непълнолетен и не е разпитан пред съдия, се разбра в залата. Негово право е във всеки един момент да се откаже от показанията, които не са дадени пред магистрат, ако те са в негов ущръб или на член от семейството му. По време на заседанието стана ясно, че обвинението разполага с една трасологична експертиза. В своето заключение специалистите са записали: "Механогенезата на възникване на уврежданиято по гръдния кош и фланелката добре отговарят да са получени в резултат от прободно-порезно нараняване с иззетия нож." "Съдебномедицинската експертиза борави с един термин, с който определя вероятността дали това е оръжието и терминът е именно "добре". Т.е. с иззетия нож може да се предполага, че може да е получена тази порезна рана", обясни адвокатът на задържания Станислав Гюров. Той нарече експертизата: "до голяма степен предположение. Тя съпоставя размера на ножа с размера на раната". Според тях съвпада добре", поясни Гюров. Според него наличието на съдебномедицинска експертиза от ножа, не обвързва по категоричен начин клиента му с извършеното деяние.
От дома на Йоан Матев в Кокаляне е иззет и чифт чорапи, по които също няма наличие на биологични материали и няма как да се направи ДНК анализ.
Адвокат Гюров поиска парична гаранция или в най-лошия случай "домашен арест" за клиента си. Съдът не уважи молбата му и остави Йоан Матев в килия. Мотивът за това бе, че макар доказателствата срещу него да са косвени, събрани в съвкупност, те сочат, че именно Йоан е извършител на тежкото деяние.


Съдия Петър Стоицев посочи, че макар по ножа да няма дактилоскопски следи или годен биологичен материал, това се обяснява с дългия му престой в шахтата и силното замърсяване. Ножът е престоял в шахтата близо година и половина, преди да бъде открит и пратен за анализи. Съдия Стоицев подчерта, че по-малкият брат е разпитан по всички норми на НПК и е съдействал, въпреки че са му изяснени правата да не дава показания. През 2014 г. Йоан е закупил нож с черна дръжка и назъбен от горната страна. В деня на убийството Марсел е видял, че батко му е носил въпросния нож.
Именно тежестта на престъплението и последвалите опити на младежа да се укрие дадоха основание на съда да приеме, че е налице опасност той да изчезне или да извърши друго престъпление. Сред аргументите бе посочено, че Йоан Матев е променил драстично външния си вид, за да не бъде разпознат по кадри от охранителна камера, разпространени от полицията за издиравне на убиеца от Борисовата градина.


Не изпитва угризения

Ченгетата не забелязали Йоан Матев да изпитва угризения за стореното. Той е асоциален, затворен в себе си, трудно може да разбере човек какво мисли. Това разкритие направи на брифинг пред журналисти бившият шеф на Столичната полиция и настоящ главен секретар на МВР Младен Маринов. Той уточни, че заподозреният за убийството е следен близо половин година преди да бъде арестуван. През цялото време е бил под наблюдение и не е имало опасност да избяга в чужбина.



Реклама
Реклама
Реклама
Реклама